Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Vestjysk firma genoptog gammel mølle - står nu i ind- og udland
Det er ikke så tit, man ser, hvordan en husstandsvindmølles hoved ser ud indeni.
Solid Wind Power fra Skjern gav et kig bag fiberglasset, der gemmer på maskineriet af udelukkende europæisk producerede dele. Blandt andet er gearkassen svensk, mens bremsen og generatoren er tysk.
Vingerne producerer firmaet selv, og møllerne samles i Skjern.
- Vi har cirka 1.000 møller over hele verden, hvor 600 af dem står her i Danmark, fortæller Søren Jegsen, der er forretningschef i Solid Wind Power, til Fritidsmarkedet.
- Vores hovedsegment er landbruget, men vi leverer også til kaserner, gartnerier, småindustrier, datacentre, rensningsanlæg med flere, siger han om deres husstandsvindmølle, der er baseret på en dansk mølle fra 1988.
I og uden for Europa
Firmaets husstandsvindmølle udspringer af en vindmølle, designet af Robert Sørensen, kaldet Bosted 22-møllen. Robert Sørensen havde stor viden om vindteknologi og en vision om at bygge en stabil og pålidelig mølle med lang levetid.
I 2008 blev Bostedmøllen taget ned, fordi den stod i en byzone, der blev udvidet. På det tidspunkt havde vindmøllen kørt i over 19 år uden problemer og med de originale komponenter intakte.
Det blev slutningen for vindmøllen, som Solid Wind Power siden genoptog og modificerede en smule, blandt andet med en ekstra generator og andre vinger. Dermed opstod husstandsvindmøllen SWP-25kW-16.
Solid Wind Power rejste deres første vindmølle-prototype ved deres fabrik i 2013, og året efter gik produktionen af husstandsmøllerne for alvor i gang.
I 2015 blev den første husstandsmølle rejst i England, og siden har firmaet sendt møller til Japan, Grønland, Taiwan og Holland foruden Danmark.
Er med i hele processen
Formålet med at have en husstandsvindmølle er, at mølleejeren kan lave elektricitet på egen matrikel til eget forbrug.
- Møllen har sin berettigelse, fordi den kan producere en kilowatt-timepris billigere end elnetprisen, og det er i hele møllens levetid. Det inkluderer også en vedligeholdelsesaftale i møllens levetid, og det er 20 år mindst, eller som vi siger; 25 år plus, siger Søren Jegsen.
Firmaet fra Skjern producerer husstandsvindmøller fra 22 meter og op til 30 meter. I Danmark må en husstandsvindmølle maksimalt være 25 meter høj.
En husstandsvindmølle må ikke stå hvor som helst, og det kræver en tilladelse at opføre en. Virksomhedens erfaring er, at det cirka tager syv til otte måneder fra idé til færdig mølle afhængig af kommunen.
- Vi tager hånd om hele byggemodningsprocessen; det vil sige lige fra byggeansøgning til levering af møllen, opstilling af møllen, drift og vedligeholdelse i møllens levetid, siger forretningschefen.