Lyt til artiklen:

Syv veje til mere biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
04:06

Abonnementsartikel

Biodiversitetsrådet har udarbejdet et dynamisk virkemiddelkatalog, der løbende kan opdateres, og bidrage til hurtigt at prioritere og implementere de mest effektive biodiversitetsindsatser.

Den første version af virkemiddelkataloget indeholder syv virkemidler målrettet økosystemer på land, i ferskvand og i havet, samt overgangene mellem dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver rådet i en pressemeddelelse.

- Virkemiddelkataloget kvalificerer og understøtter de tiltag, der med størst sandsynlighed kan vende tabet af biodiversitet i Danmarks til fremgang. Det skal ses som første skridt på vejen mod et målings- og styringsredskab i en dansk biodiversitetslov, der skal styrke indsatsen for at vende tabet af biodiversitet til fremgang i Danmark, siger forperson for Biodiversitetsrådet, Signe Normand.

Behov for en biodiversitetslov

Biodiversitetsrådet har anbefalet, at Danmark får en biodiversitetslov, og foreslået nationale mål for biodiversiteten, samt delmål for de indsatser der er nødvendige for at nå målet, med fokus på arealbeskyttelse, genopretning og reduktion af presfaktorer.

Et virkemiddelkatalog for biodiversitet er nødvendig for at sikre, at de mest effektive virkemidler i forhold til at nå de fastsatte mål for biodiversiteten, igangsættes, moniteres og evalueres. Virkemiddelkataloget kan kvalificere, understøtte og prioritere de tiltag, der med størst sandsynlighed kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet i Danmark til fremgang.

- For at sikre fremdrift i den danske biodiversitetsindsats, er der behov for et virkemiddelkatalog for biodiversitet, der kan prioritere og kvalificere de virkemidler, der med størst sandsynlighed vil bidrage til at opfylde målene i en dansk biodiversitetslov til de fastlagte tidsfrister og på en omkostningseffektiv måde, siger Signe Normand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Den første version af Biodiversitetsrådets virkemiddelkatalog indeholder syv virkemidler målrettet økosystemer på land, i ferskvand og i havet, samt overgangene mellem dem. Grafik: Aleksandrina Mitseva Biodiversitetsrådet.

Syv virkemidler

De nuværende udvalgte virkemidler omfatter primært arealbaserede virkemidler med fokus på beskyttelse, genopretning og reduktion af presfaktorer, hvilket afspejler behovet for at skabe mere plads til beskyttet natur af høj kvalitet for at kunne løse biodiversitetskrisen. De syv udvalgte virkemidler, der forventes at bidrage til at fremme biodiversiteten i Danmark, er:

1: Etablering af naturnationalparter: Etablering af store, sammenhængende områder af høj kvalitet på land og til vands, der kan bidrage til at skabe store beskyttede og strengt beskyttede områder, med genoprettede naturlige, økologiske processer.

3: Udlægning af urørt skov: Omdannelse af eksisterende skov til beskyttede og strengt beskyttede, urørte skove, der styrker den skovtilknyttede biodiversitet.

3: Skovrejsning med biodiversitetsformål: Aktiv eller passiv skovrejsning der bidrager til at skabe store, sammenhængende, varierende skovlandskaber, der styrker den skovtilknyttede biodiversitet.

4: Genetablering af ådale: Landskabsrestaurering og genopretning af naturlige, økologiske processer i ådale, der styrker biodiversiteten på land og i ferskvand ved at skabe mere, bedre og sammenhængende natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5: Udtagning af lavbundsjorde: Udtagning af lavbundsjorde fra landbrugsproduktionen mindsker næringsstofudledningen til vandmiljøet og drivhusgasudledning fra dyrkede arealer, og har dermed potentiale til at styrke biodiversiteten i vand og på land, hvis det er implementeret med fokus på nærigstofreduktion, genopretning af naturlige processer, og på at skabe store sammenhænge hvor biodiversitetspotentialet er højest.

6: Genetablering af stenrev: Genskabelse af stenrev, der er væsentlige levesteder for den marine biodiversitet.

7: Udplantning af ålegræs: Passiv eller aktiv etablering af ålegræs kan bidrage til at styrke den marine biodiversitet, men det kræver, at næringsstofbelastningen og forstyrrelser af havbunden først reduceres tilstrækkeligt.