Lyt til artiklen:

Fem ting boligkøberne frygter

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Abonnementsartikel

Forurening på grunden, skjulte skader på bygningen, om boligen er udsat i forhold til klimapåvirkninger, forhøjet grundvand, og om boligen har asbestholdige byggematerialer. Det er fem bekymringer, som potentielle huskøbere går rundt mod, viser ny undersøgelse.

Undersøgelsen er udarbejdet af ejendomsmæglerkæden EDC blandt 1.733 potentielle boligkøbere i deres køberkartotek, skriver skadeforsikringsselskabet Gjensidige i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu får vores mæglere mange spørgsmål omkring faren for oversvømmelser og grundvandsstigninger, siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, i pressemeddelelsen.

- Klimaforandringer og stigende nedbørsmængder er virkelig noget, der bekymrer folk, og der er et stort ønske om at sikre sig mod at købe en meget udsat bolig, siger kommunikationschefen.

Det bekymrer boligkøberne

Der er altså en række særlige bekymringer, som kan få boligkøbere til at fravælge en bolig, som de ellers var interesseret i.

I undersøgelsen svarer 78 procent, at forurening på grunden kan få dem til at fravælge en bolig. For skjulte skader på bygningen gælder det 76 procent, mens 75 procent svarer, at hvis boligen er udsat i forhold til klimapåvirkninger i form af storm, oversvømmelse med mere, at det kan få dem til at fravælge en bolig, de er interesseret i.

1. august er årets største flyttedag

Se også:

1. august er årets største flyttedag

I undersøgelsen svarer 71 procent, at forhøjet grundvand kan få dem til at fravælge en bolig, mens 62 procent svarer, at asbestholdige byggematerialer kan gøre udslaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vær opmærksom på dette

Man kan aldrig gardere sig helt mod, at der kan opstå problemer, men man kan komme rigtig langt ved at sætte sig grundigt ind i de dokumenter, som findes om boligen, lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen.

Hun fremhæver, at det især er værd at bruge tid på at læse tilstandsrapporten grundigt.

Færre ønsker en bolig tæt på vandet

Se også:

Færre ønsker en bolig tæt på vandet

- Det er en god idé at sætte sig ind i byggestilen for ejendommen, for der er stort forskel på, hvad man skal holde øje med i et hus fra 1920 og ét fra 2020. Før man tegner en ejerskifteforsikring, er det vigtigt at læse, hvad den dækker, siger Lene Rasmussen.

- Og så er det også en stor hjælp at have en rådgiver med på sidelinjen, gerne en byggesagkyndig, som kan hjælpe med at gennemgå boligen, siger hun.

Brug af byggesagkyndig

Ifølge undersøgelsen ser det ud til, at der netop er interesse for det. Her svarer 40 procent, at de påtænker at bruge en professionel byggesagkyndig/byggerådgiver i forbindelse med deres næste boligkøb. Samtidig svarer 21 procent nej til samme spørgsmål, mens 39 procent ikke ved det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er i undersøgelsen også blevet spurgt til, om man tidligere har brugt en professionel byggesagkyndig/byggerådgiver i forbindelse med et boligkøb.

Her svarer 37 procent ja, mens 48 procent svarer nej.

Ny maling kan afdampe uønsket kemi

Se også:

Ny maling kan afdampe uønsket kemi

Undersøgelsen er foretaget i juli 2024, og respondenternes geografiske tilknytning er fordelt ud over landet 98 kommuner.