Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Naturens spisekammer er åben lige nu.
Selvom det langsomt bliver mørkere og koldere, er der stadig rig mulighed for at sanke i skoven. Det kan være sjovt for både store og små.
I statens skove, som du kan kende på de røde pæle med kongekronen, må du samle dét, der kan være i en bærepose. Statens naturområder er åbne døgnet rundt.
Det skriver naturstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor man også opfordrer folk til kun at plukke det, som de skal bruge - og kun til eget forbrug, ligesom man minder om, at det aldrig er en gode idé noget at spise noget, man er i tvivl om.
Her får du tre tips til, hvad du kan jagte.
Havtorn
Små orange bær, der er rige på C-vitamin - og sure som citroner. Og så kan de laves om til alt fra marmelade til sirup.
Den vokser ofte på klitheder langs vestkysten samt i læhegn. Kræver skyggefri jord og tåler salt.
Bærrene kan ofte være bløde og smattede.
Hunderose
Har de fineste røde bær og er Danmarks helt egen hyben. Hunderose er nemlig en hjemmehørende art - til forskel fra den hyben man kender fra for eksempel sommerhusområder.
Bærrene er proppet med små frø indeni, der godt kan klø. Pil dem evt. ud med en lille ske.
Hunderosen bor typisk langs skovkanter, hvor der er lysåbent. Og så smager de fremragende i marmelade eller kompot.
Hasselnødder
Hasselbusken holder til langs skovbryn eller veje. Og så kan de spises helt dugfriske fra træet!
Man kan dog også gemme dem helt til december. Prop dem gerne i en sok - og hæng dem under tagudhænget eller i garagen. Så holder de sig bedst.
Der er skarp konkurrence om godterne, når man samler hasselnødder. Mange dyr elsker nemlig også at mæske sig i dem - f.eks. mus, skovskader eller nøddesnudebiller.
Derfor skal man også være hurtig, hvis man skal nå at have del i glæderne.