Lyt til artiklen:

Solcellefirma slår et slag for jordanlæg

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Abonnementsartikel

Tage af ældre dato - og som inden for en overskuelig årrække står til udskiftning - kan være en grund til enten at fravælge eller udsætte beslutningen om at få solceller. Men hvis det gamle tag ikke er en mulighed, slår firmaet Sol Nu ApS et slag for at bruge jorden i stedet for, når det kommer til at få solenergi.

- De fleste landmænd har før været udfordret på økonomien i mindre jordanlæg, hvor tilbagebetalingstiden, ved en realistisk markedspris uden elafgifter, typisk har været på 10 år. Vi kigger typisk ind i en tilbagebetalingstid på mellem fire til fem år, siger Morten Kristiansen, sælger hos Sol Nu ApS for landbrug og erhverv, til Fritidsmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores solcelleanlæg har som udgangspunkt en forventet levetid på over 30 år. Så hvis man ikke lige har den tidshorisont på taget, kan det være en fordel at sætte solcellerne på jorden, siger han.

Dimensionerer efter forbrug

Jordbaserede solceller kan blandt andet stå i et læbælte eller langs et maskinhus.

- Først og fremmest kigger vi på, hvad landmanden har af forbrug. Vi tilsender landmanden et link til Eloverblik.dk, som Energinet står bag. Så giver kunden os fuldmagt til at trække deres elforbrug, og ligesom på tag, dimensionerer vi anlægget til jord til landmandens behov, siger Morten Kristiansen.

- Når jeg siger landmandens behov, så handler det ikke om at kunne sælge til elnettet, men at producere til eget forbrug, i takt med at man har forbruget. Der er der, man får økonomien i solcelleanlægget, siger sælgeren.

rich-media-2
Sol Nu fra Randers har eksisteret siden 2014. Foto: Sol Nu.

Sol Nu ansøger også om landzonetilladelse og laver dertilhørende VVM-screening og byggetilladelse, så snart landzonetilladelsen er i hus. Bagefter opsætter firmaets montører solcelleanlæggene. Afhængig af hvor man bor, tager hele processen som udgangspunkt tre til fire måneder inklusive ansøgningsprocesserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godkendt til ammoniak

Tilbage i 2014 begyndte Sol Nu ApS med at fokusere på vindenergi og har siden specialiseret sig i solcelleanlæg til tag og jord. Firmaet har opstillet solceller på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Virksomheden fra Randers anvender paneler fra kinesiske Trina Solar, en producent som har eksisteret siden 1997, og som i 2023 var verdens andenstørste producent af solcellepaneler.

- Vi tror på, det bliver en kamp om overlevelse på sigt, og derfor har vi valgt at satse på dem i markedet, som højst sandsynligt også vil være til stede om 15-20 år plus, så garantierne på panelerne kan bruges til noget, siger Morten Kristiansen.

- Vores solcellepanel er TÜV-testet og godkendt til ammoniak. Det er en stor fordel til landbrug, og desværre opsættes der for mange paneler, som ikke er godkendte til formålet, siger han.

rich-media-4
Solcelleanlæggene har en forventet levetid på over 30 år. Foto: Sol Nu.

Sol Nu leverer kun til virksomheder, og når det kommer til landbruget, anbefaler firmaet større paneler sammenlignet med de paneler, som der bliver brugt på parcelhustage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved et 400 watt-panel kontra et 670 watt-panel skal kunden bruge 67,5 procent flere paneler. Det er vores tilgang, at kunden derved vil få 67,5 procent flere paneler, som kan gå i stykker om et givent antal år. Ved de store paneler skal vi samtidig bruge op til et 10 procent mindre areal, siger sælgeren.

Tjek firma og regler inden køb af solceller

Se også:

Tjek firma og regler inden køb af solceller

På inverter-siden bruger firmaet Solplanet. Denne kinesiske producent har danske el-faglige teknikere ansat, har en dansksproget app og tilbyder 10 års garanti på deres invertere med mulighed for at tilkøbe op til i alt 20 års garanti.