Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Landmand dyrker græskar: På en god dag kan planten vokse 20 centimeter
Nogle kender måske konceptet med pluk selv-blomster. Landmanden Frederik Gaarden fra Midtjylland har konceptet pluk selv-græskar.
- Jeg har dyrket græskar, siden jeg var fem-seks år gammel. Dengang i en lille køkkenhave. I 2017 prøvede vi så med pluk selv-konceptet for første gang i et lille hjørne fire forskellige steder her i området. Det var kun med de almindelige Halloween-græskar, og det blev en ret stor succes, fortæller Frederik Gaarden fra Gaardens Grønt til Fritidsmarkedet.
Flere sorter er kommet til, og nu har han 40 forskellige slags. De tusindvis af græskar bliver i dag solgt fra én mark, som landmanden lejer. Marken ligger ud til en stor vej nær Brædstrup mellem Silkeborg og Horsens.
- På den her mark startede vi med 4.000 kvadratmeter, og der er så 13 hektar nu, fortæller han.
- Det, der altid har fascineret mig ved at dyrke græskar, er, at man kan få så mange forskellige slags. På de varme dage, hvor der er 25-28 grader, kan planten gro 20 centimeter om dagen. Jeg synes, det er en fascinerende plante, siger Frederik Gaarden.
Såtidspunktet er altafgørende
Det var under uddannelsen til landmand, at Frederik Gaarden valgte at føre sit pluk selv-koncept ud i virkeligheden.
- Jeg ville gerne have noget at lave, der var mit eget, fortæller han.
Når græskarfrøene skal i jorden, er det tre medarbejdere bag på en traktor, der sørger for det.
- Vi sætter frøene i starten af maj, for vi skal have en jordtemperatur på 15 grader, så det er lidt varmere, end når man planter majs. Så kan vi høste de første græskar i starten af september, fortæller landmanden, der udover græskar også dyrker jordbær og ærter.
- Det, der har gjort, at græskardyrkningen er lykkedes alle årene, har meget at gøre med såtidspunktet. Hvis man sår frøene for tidligt, når det er for koldt, kan det være uheldigt, at de ikke kan spire, så frøene bare rådner i stedet for. Sår man dem for sent, når de ikke at blive klar til at blive høstet det år. Såtidspunktet er altafgørende, siger Frederik Gaarden.
- Men i år troede jeg en overgang, at det ikke blev så godt. For juni og juli har været rekordkolde, men så har vi været heldige med, at der har været så meget varme i august. Græskar vil hellere have rigtig meget varme end for meget vand, siger han.
Bedst når solen skinner
Da varme har meget at sige for planternes vækst, dyrker de derfor heller ikke sorter, der er alt for varmekrævende for et land som Danmark.
På marken dækker de orange Halloween-græskar syv hektar, hvilket er over halvdelen af græskarrene, som de besøgende kan plukke selv. De andre sorter, som giver alt fra gule og grønne græskar til hvide og flerfarvede, bliver høstet og lagt ud på rad og række tættest på parkeringspladsen.
- Græskarrene har godt af at ligge her i solrigt vejr. Det er det bedste, der kan ske. Så ligger de faktisk og modner færdig, efter de er blevet høstet. De bliver hårde i skallen og kan tåle meget mere, fortæller landmanden.
Handler ikke kun om græskar
At der på marken nær Brædstrup er græskar stort set lige så langt, øjet rækker, er ikke det eneste, der er vigtigt for landmanden.
- Vi sælger næsten også mere oplevelsen end produkterne. Familier kommer ud og bruger flere timer på at finde deres græskar. Så har vi 50 trillebøre, som på de bedste dage er ude at køre alle sammen. Så kører folk ude på marken og vender og drejer græskarrene, fortæller Frederik Gaarden.
Hvert år prøver de noget nyt af og gør noget anderledes, så det aldrig er helt det samme, de besøgende ser hvert år. I år er der blandt andet blevet sat et spøgelseshus op, og der er nye tilføjelser til labyrinten mellem majsplanterne.
- Bare den stemning der er her, at folk hygger sig. Det er også noget af det, der gør det sjovt, siger han.