Lyt til artiklen:

11 græskarsorter du måske ikke kender

00:00
Hastighed: ???x
01:09

Abonnementsartikel

Et orange Halloween-græskar er for mange en græskar-klassiker.

Men bevæger man sig uden om denne klassiker, findes der også andre slags, som bliver alt fra gule, blå, kridhvide og grønne til en blanding af flere farver og med andre former og størrelser. Det ved landmand Frederik Gaarden fra Gaardens Grønt alt om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han dyrker græskar, som hvert år sælges ud til en stor vej nær Brædstrup i det midtjyske. Her har landmanden 40 forskellige slags græskar, som ifølge Frederik Gaarden vokser lige godt i køkkenhaven som på marken.

Landmand dyrker græskar: På en god dag kan planten vokse 20 centimeter

Se også:

Landmand dyrker græskar: På en god dag kan planten vokse 20 centimeter

Fritidsmarkedet zoomer ind på 11 af sorterne på landmandens mark. Se listen lige her og få mere at vide om de forskellige slags.

Blaze

  • Udseende: Orange og gule striber.
  • Størrelse: Vejer typisk mellem 2-5 kg.
  • Anvendelse: Mild og let sød smag. Egner sig både som dekoration og til madlavning.
rich-media-5
Blaze. Foto: Tina Moesgaard.

Crown Prince

  • Udseende: Blågrå eller sølvfarvet skal med rund og let fladtrykt form.
  • Størrelse: Vejer typisk mellem 4-6 kg.
  • Anvendelse: Sød og nøddeagtig smag. Egner sig til salte og søde retter. Supper, gryderetter og tærter for eksempel.
rich-media-7
Crown Prince. Foto: Tina Moesgaard.

Grøn Hokkaido

  • Udseende: Mørkegrøn, lidt nubret skal ofte med striber og pletter.
  • Størrelse: Varierer i størrelse, men de fleste vejer mellem 1-2 kg.
  • Anvendelse: Sød, nøddeagtig smag. Kan bages, steges, dampes eller pureres. Egner sig blandt andet til tærter, desserter og som fyld i ravioli.
rich-media-9
Grøn Hokkaido. Foto: Tina Moesgaard.

Honey Bear

  • Udseende: Mørkegrøn skal.
  • Størrelse: Lille græskar.
  • Anvendelse: Kan bages i ovnen ved 190 grader med lidt smør eller olivenolie. Tag kernerne ud og servér græskarrene hele. Det bløde frugtkød kan spises med en ske.
rich-media-11
Honey Bear. Foto: Tina Moesgaard.

Jarrahdale

  • Udseende: Gråblå farve og flad, ribbet form.
  • Størrelse: Vejer mellem 6-10 kg.
  • Anvendelse: Sød og rig smag med let nøddeagtig tone. Egner sig til søde og salte retter.
rich-media-13
Jarrahdale. Foto: Tina Moesgaard.

Kamo Kamo

  • Udseende: Rund til let oval form med dybgrøn farve, ofte dækket med lyse striber eller pletter.
  • Størrelse: Vejer mellem 2-4 kg.
  • Anvendelse: Mild og let nøddeagtig smag. Egner sig til bagning, stegning og kogning. Kan blandt andet bruges som base i salater eller skæres i skiver og grilles.
rich-media-15
Kamo Kamo. Foto: Tina Moesgaard.

Mellow Yellow

  • Udseende: Gul og glat skal.
  • Størrelse: Vejer mellem 1-3 kg.
  • Anvendelse: Mild og sød smag. Er godt til fyldte græskarretter, salte og søde retter og som dekoration.
rich-media-17
Mellow Yellow. Foto: Tina Moesgaard.

Pink Banana

  • Udseende: Aflang og cylinderformet "krop", der kan minde om en banan, deraf navnet.
  • Størrelse: Stort græskar. Bliver ofte mellem 5-10 kg, nogle gange endnu større.
  • Anvendelse: Let nøddeagtig smag. Egner sig til søde og salte retter, såsom i tærter, brød og kage eller i supper. Kan også skæres i skiver og grilles eller steges.
rich-media-19
Pink Banana. Foto: Tina Moesgaard.

Polar Bear

  • Udseende: Markant hvid farve.
  • Størrelse: Vejer typisk mellem 10-15 kg.
  • Anvendelse: Flot som dekorationsgræskar. Egner sig også til bagning og gryderetter.
rich-media-21
Polar Bear. Foto: Tina Moesgaard.

Turban Squash "Aberøv"

  • Udseende: Græskarrets runde og buttede form minder om en abes bagdel, deraf det humoristiske tilnavn "Aberøv".
  • Størrelse: Mindre græskar.
  • Anvendelse: Populært som pyntegræskar. Egner sig også til bagning og stegning.
rich-media-23
Turban Squash. Foto: Tina Moesgaard.

White Heaven

  • Udseende: Hvid, glat og næsten perfekt rund form. Forbliver lys og ren gennem hele vækstsæsonen.
  • Størrelse: Mellemstort græskar og vejer typisk mellem 2-5 kg.
  • Anvendelse: Sød smag. Egner sig til både søde og salte retter, fra bagning til supper, gryderetter og puréer.
rich-media-25
White Heaven. Foto: Tina Moesgaard.