Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Nyt og mere mobilt hønsehus
I alt 65 nye produkter på den kommende Agromek-messe har fået én eller flere prestigefyldte stjerner.
Det gælder blandt andre Haugaarden, som i de senere år har haft succes med producents mobile hønsehuse, modellerne 340 og 600, som har plads til henholdsvis 340 og 600 høns.
Nu har firmaet designet og konstrueret en mindre udgave af de populære hønsehuse, nemlig model 150, der som navnet antyder kan rumme op til 150 konventionelle høns eller 100 økologiske.
- Det som er specielt ved 150-udgaven, er, at den er meget kompakt. Den har skrabejernet integreret i selve huset. Baggrunden for den nye udgaver er, at folk gerne vil have noget, der er nemt at flytte rundt med, fortæller Flemming Haugaard, ejer af virksomheden.
I forhold til de andre udgaver er den nye model mere kompakt og fylder i sagens natur også noget mindre. Det gør den mere mobil og nemmere at have med at gøre på en række forskellige områder.
- De andre modeller har en veranda på siden, og det gør dem noget bredere. Men ellers det de samme ting, som går igen. Det er for eksempel integreret gødningsbund og styring til alle funktioner i huset. Og så er der ikke servicerum inde i huset, fordi det optager en del plads. I den nye model står man udenfor og indsamler æggene, siger han.
Nye målgrupper
Med det nye, og noget mindre, mobile hønsehus, når Haugaarden også ud til nye potentielle målgrupper.
- Det kan for eksempel være folk, der har en frugtplantage. Med den nye model kan du meget nemmere køre mellem rækkerne af træer. Der er også nogen, der ønsker, at man skal kunne trække den hjem i vinterperioden, hvor det kan være lidt besværlig med strøm og vand på marken, siger Flemming Haugaard.
Haugaardens mobile hønsehus, som kan flyttes med en mindre traktor eller bil, er konstrueret, så det er så nemt at passe som muligt. Hønsehuset er udstyret med en foderautomat, der skal fyldes op en gang eller to om ugen, og huset har en indbygget vandtank, som man fylder op sammen med foderautomaten.
- Så hvis man passer det ind på den samme dag, hvor man tømmer gødningsbunden, så har man en enkelt dag om ugen, hvor man skal arbejde med hønsene. De andre dage skal du bare samle æg og tjekke, at alt er som det skal være, siger Flemming Haugaard.
Kunderne til de mobile hønsehus er typisk folk, der har andet arbejde ved siden af. Det kan være gartneri, et fritidslandbrug eller en ejendom med en gårdbutik.
Ifølge Flemming Haugaard er investeringen i forhold til de store hønsehuse overskuelig.
- Hvis man vil prøve at løbe en forretning i gang og tjekke, om der er et marked for at sælge æg i området, så er det en god måde at komme i gang på. Og skulle det ske, at det ikke lykkes, så er den jo nem at flytte videre. Der skal ikke bruges værktøj til at samle den igen, siger han.
Populær i krisetider
I den senere tid er der endnu en faktor, der har gjort de mobile hønsehuse endnu mere populære. Fra offentlig side opfordrer man til, at vi skal være selvforsynende på flere områder, og det harmonerer rigtig godt med et mobilt hønsehus
- Folk begynder at tænke på at plante lidt kartofler og have nogen høns, så man kan blive selvforsynende. Det er selvfølgelig lidt trist, men det er sådan folk tænker for tiden. Det mærker jeg tydeligt, fortæller Flemming Haugaard.
Klar til brug
Hønsehuset leveres med komplet inventar og gennemført elektrisk styring, så det er klar til at tage i brug. Udstyret med "sidepinde" er placeret midt i huset, så det giver god plads i huset til høns. Det gør også, at det føles meget overskueligt for at have med at gøre.
Drikkeventiler er placeret foran rederne, for at hønsene bliver opmærksomme på adgang til rederne, hvilket er medvirkende til maksimalt redesøgning.
Det mobile hønsehus model 150 kan ses på årets Agromek, der finder sted i MCH Messecenter Herning fra den 26. - 20. november.