Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Energipuljen lukker - men du kan stadig nå det
Går du med tanker om at få en varmepumpe, isolere eller skifte dine gamle vinduer ud med nyere, mere energieffektive varianter?
Selvom renoveringsplanerne ikke er nået længere end til tegnebrættet, kan du med fordel søge tilskud fra Energistyrelsens puljer - du har nemlig to år til at færdiggøre dit projekt, når ansøgningen er godkendt.
Næsten hver tredje danske husejer har i det seneste år overvejet at få foretaget energiforbedringer, som kan gøre deres bolig mere klimavenlig og skære ned på varmeregningen. Det viser Energistyrelsens Energibarometer 2024.
Men der kan være langt fra tanke til handling, når det gælder om at give sit gamle hus en grøn opgradering.
Derfor kan mange komme til at vente med at undersøge mulighederne for tilskud, til de er længere i processen - og så kan det være for sent.
Energistyrelsens puljer, Varmepumpepuljen og Energirenoveringspuljen, lukker nemlig den 30. november. Til gengæld har man 2 år til at færdiggøre sit projekt, hvis man har fået tilsagn om tilskud.
Puljerne holder kun kort lukket, og åbner igen for ansøgninger i 2025. Du kan allerede søge puljerne i starten af det nye år. Varmepumpepuljen er planlagt til at åbne igen den 15. januar 2025 og Energirenoveringspuljen den 5. februar.
Undersøg mulighederne i tide
Charlotte Kirk Larsen, som er chef for puljeadministration i Energistyrelsen, opfordrer alle boligejere, der går med tanker om at energioptimere deres hjem, til at undersøge mulighederne, inden de når for langt med deres planer. For hvis man har indgået en bindende aftale med en håndværker eller leverandør, er det nemlig for sent at søge tilskud.
- Det er naturligt, at man først tænker over at søge tilskud, når man er gået i gang med sit projekt. Men selvom man endnu ikke er trukket i arbejdstøjet, kan det give god mening at undersøge muligheder og krav for at søge puljerne og på den måde allerede have dele af finansieringen klar, når man går i gang, fortæller Charlotte Kirk Larsen.
Hun håber, at tilskuddet kan være et skub i den rigtige retning, hvis man overvejer at energiforbedre sit hjem:
- Det er naturligvis ikke omkostningsfrit at udskifte varmekilde og vinduer eller efterisolere vægge og loft i sit hjem. Men på den lange bane vil det for de fleste være en god investering at energioptimere sit hjem. Udover bedre indeklima vil mange opleve en lavere varmeregning og et lavere årligt energiforbrug, siger hun.
Du kan søge tilskud, hvis du lever op til disse krav
Energirenoveringspuljen
Dit hus skal være en helårsbolig - og du skal selv eje det
Dit hus skal have et gyldigt energimærke i kategorien E, F eller G, og der må ikke være foretaget ændringer på dit hus, siden energimærket blev udstedt
Projektet må ikke være sat i gang, når du ansøger. Du må først igangsætte det, når du har fået tilsagn
Du må ikke tidligere have fået tilskud til det samme projekt
Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer
Varmepumpepuljen
Dit hus skal være en helårsbolig - og du skal selv eje det
Dit hus opvarmes med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (f.eks. træpillefyr)
Dit hus må ikke ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme
Du er ikke allerede i gang med at skifte til en varmepumpe. Du må f.eks. ikke have indhentet et bindende tilbud
Du ønsker en luft til vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe (også kaldet jordvarme)