Abonnementsartikel

En ny kortløsning på hjemmesiden sologvinfo.dk kan nu bruges som et første skridt til at undersøge nærmere, om det giver mening at installere solceller på taget. Det er Energistyrelsen, som står bag den nye kortløsning.

Ved hjælp af kortet kan bygningsejere dermed vurdere, på hvilke tagflader solindstrålingen er størst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bygningsejere får et nyt værktøj, der nemt og hurtigt udpeger, hvor de med fordel kan begynde de nærmere undersøgelser af et konkret solcelleprojekt, siger vicedirektør i Energistyrelsen, Stig Uffe Pedersen, i en pressemeddelelse fra styrelsen.

- Dermed bliver det enklere at finde ud af, hvor solceller på taget mest effektivt bidrager til den grønne omstilling, siger han.

Sådan gør du

Modellen på sologvindinfo.dk tager højde for vejrdata, skyggekast og tagfladens hældning og er udviklet på baggrund af Danmarks højdemodel, som er en laserscanning af hele landet foretaget fra fly samt data fra BBR.

Se potentialer solceller på tagflader på hjemmesiden ved at aflæse solindstråling pr. år for en given tagflade eller pr. kvadratmeter ved at klikke på "solcelleanlæg på kommuneniveau" og dernæst "solceller på tage" i menuen til venstre.

Find dit energimærke her

Se også:

Find dit energimærke her

Samme model kan dog ikke vise, om bygningen er teknisk egnet til at bære et solcelleanlæg, eller om der er kommunale regler, som kan stå i vejen for opsætning af solceller på det pågældende tag. Desuden vurderer modellen heller ikke økonomien i et konkret projekt eller tilgængeligheden i elnettet og eksisterende anlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energistyrelsen gør derfor opmærksom på, at det altid vil være nødvendigt at foretage en konkret vurdering.

Mere solenergi

Siden udgangen af 2020 til og med 2024 er solcellekapaciteten i Danmark cirka tredoblet, oplyser Energistyrelsen. Dermed har der været fart på opsætningen af solceller, som kan bidrage med grøn strøm til blandt andet at dække det stigende behov, i takt med at flere danskere anskaffer elbiler og varmepumper.

Solceller på tage udgør i dag cirka en tredjedel af den samlede solcellekapacitet i Danmark.

Taganlæg kan bidrage til grøn elproduktion i byerne, og ved at opsætte solceller på tage udnyttes arealer, der ofte ikke bliver anvendt til andre formål.

For første gang nogensinde: Mere sol end kul

Se også:

For første gang nogensinde: Mere sol end kul

Det er Septima, der har udviklet modellen for Energistyrelsen i samarbejde med Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø samt Plant- og Landdistriktsstyrelsen.