På Kragerup Gods, der ligger i flotte omgivelser i Vestsjælland, har man i mange år været i front på den grønne omstilling.
Allerede i 2012 opførte godset seks 101 meter høje Siemens vindmøller, der hver producerer 3 MW og som forsyner en stor del af Kalundborgs borgere med energi, og nu går man hele vejen.
I samarbejde med European Energy har ejer af Kragerup Gods Regitze Dinesen kastet sig ud i et nyt grønt projekt, nemlig opførelsen af et kæmpe batteri.
- Vi er begejstrede for at arbejde sammen med European Energy om vedvarende energiløsninger som denne. På Kragerup Gods er vi engagerede i bæredygtighed, og dette projekt demonstrerer vores dedikation til at integrere de nyeste vedvarende energiteknologier, siger Regitze Dinesen.

Energi til Europa
Efter planen skal batteriet starte testdrift i løbet af første kvartal 2025, og fra starten skal det kunne levere en kapacitet på 3,75 MW.
Efterfølgende skal batteriet opgraderes, så den kan levere 7,5 MW, hvilket er elektricitet nok til et betydeligt antal europæiske husstande i op til otte timer.
- Batterilagring er en nøglekomponent i udviklingen af fremtidens energiprojekter. Dette samarbejde med Kragerup Gods vil give os praktisk erfaring med batterilagring og fremme udviklingen af integrerede energisystemer, ikke kun i Danmark, men også på andre markeder, hvor vi opererer, siger Mads Lykke Andersen, teknologidirektør i European Energy.
Kragerup-projektet er vigtigt for European Energy, da det giver virksomheden mulighed for at håndtere de stigende mængder vedvarende energi, der produceres i Danmark.
Med installationen af en moderne batteriløsning er European Energy godt positioneret til at styrke elnettets stabilitet, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Derudover vil batteriet levere vigtige systemtjenester for at hjælpe med at balancere elnettet i det østlige Danmark. Det vil lagre overskydende vedvarende energi i perioder med høj produktion og levere det tilbage til elnettet, når efterspørgslen er høj, hvilket forbedrer den samlede energieffektivitet.

Forvandling af gods
Med det nye projekt fortætter Regitze Dinesen med forvandlingen af det historiske gods, som hendes mor kammerdame Birgitte Dinesen i 1998 omdannede fra landbrug til et firstjernet hotel- og konferencested, der i dag rummer 57 værelser og er destination for både møder, events og naturoplevelser.
Regitze Dinesen overtog driften i 2021, og hun havde en klar vision om at gøre godset selvforsynende med varme og energi.
Derfor blev Kragerup Energipark etableret, og det involverer ud, over de seks store vindmøller, egen vandindvinding, halmfyr til varmeproduktion.
Ifølge godsets egne oplysninger er næste skridt opførelsen af et 117 hektar stort solcelleanlæg, der forventes at kunne levere 120.000 MWh grøn strøm om året. Det svarer ifølge projektet til 30.000 husstandes årlige elforbrug.
Solcelleanlægget vil blive opført på lavbundsjord, for at udnytte områder, der ikke egner sig til fødevareproduktion.