Da gården blev solgt fra, gik Preben Jørgensen fra at være landmand til pensionist.
Samtidig betød det, at han og ægtefællen kunne flytte ind i deres nybyggede hus i Stadil i det vestjyske, hvor de efter et par år også fik installeret solceller på taget af udhuset ved siden af og et tilhørende husbatteri.
- Det giver da en god tilfredsstillelse at vide, at man laver sin egen energi, siger Preben Jørgensen til Fritidsmarkedet.
26 solcellepaneler
Da ægteparret var gårdejere, ejede de også en husstandsvindmølle, som de havde haft i mange år og var glade for. Men det var ikke muligt for dem at tage husstandsvindmøllen med til deres nye ejendom, hvorfor de besluttede at få installeret solceller.
For der var ikke nogen tvivl om, at den nu pensionerede landmand ville forsætte med egen strømproduktion.

Virksomheden Solarvice opstillede Preben Jørgensens 10 kilowatt-anlæg, som består af cirka 26 solcelle-paneler. Det blev gjort i april sidste år, hvor et 10 kilowatt husbatteri også blev installeret - og det er boligejeren glad for, at han tog med.
- Det bedste er altså husbatteriet, hvor du kan samle strømmen op, siger Preben Jørgensen.
Dækker en del af forbruget
Ejendommen består af en nybygget bolig på 180 kvadratmeter og et 60 kvadratmeter stort udhus. Foruden husbatteriet er solcelleanlægget også forbundet til en varmepumpe, og det dækker ægteparrets strøm- og varmeforbrug det meste af året.
- Siden opstilling i begyndelsen af april og frem til efteråret har vi stort set ikke købt strøm. Der har vi næsten produceret det hele selv. For når batteriet er ladet op, er der mere end rigeligt til natten, fortæller Preben Jørgensen.
- Men lige så snart, der er skyer på himlen, laver solcellerne stort set ingen strøm. Så der er tre-fire måneder i vinterhalvåret, hvor anlægget ikke laver så meget. Ellers er det ret effektivt, siger pensionisten.
Men efter vinterens mørke kommer lyset igen, og det kan de også se på deres husbatteri.
- Lige nu er batteriet ladet op til middag, og i går var det ladet helt op omkring klokken 13.00, fortæller Preben Jørgensen på en solskinsdag i midten af februar.
Ét år med solenergi
Når det er sommer, producerer solcellerne til gengæld også mere energi, end ægteparret kan bruge. Den overskydende strøm sælger de derfor til elnettet til en pris på cirka 26-36 ører pr. kilowatt-time, anslår pensionisten.
Håbet er derfor, at Preben Jørgensen og ægtefællen kan udnytte deres egenproducerede strøm lidt bedre på sigt - måske ved at erhverve sig en elbil. Men som det er nu, står afgifterne i vejen for den beslutning, og derfor har ægteparret valgt at sætte den idé på pause for nu.
I mellemtiden kan de snart se tilbage på ét år som solcelleejere, hvilket de ikke har fortrudt.
- Det tager selvfølgelig noget tid, før anlægget er tjent ind. Men vi er vældig godt tilfredse med at have fået solceller. Det er vi, siger Preben Jørgensen.