Abonnementsartikel

Mange faldgruber og en kompliceret ansøgningsproces gør, at mange små jordbrugere hvert år ender med at gå glip af støttekroner, som de ellers er berettiget til.

Det fortæller Lars-Ejler Hansen, direktør for afdelingen Det Grønne i Velas.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvert år får han og kollegerne i rådgivningen mange henvendelser fra ejere af mindre bedrifter, som gerne vil have hjælp til at få søgt om EU-tilskud.

- Systemet i ansøgningen er lavet til at skulle rumme store, komplekse ejendomme, og det gør, at det er ret indviklet at søge. Systemet rummer en masse faldgruber for de uprøvede. Selvom man har prøvet det før, kan man endda snuble i det. Vi hører fra rigtig mange, som går kolde i ansøgningen. Ofte går de i stå i ansøgningen, eller også får de den sendt afsted med fejl, og det er også en ærgerlig situation at stå i, fortæller Lars-Ejler Hansen.

rich-media-3
For mange ender det med, at de sidder og tænker, at de ikke kan finde ud af at søge, fordi der er for meget at holde øje med, siger Lars-Ejler Hansen.

Slettet kryds kan koste

Som eksempel på en af de faldgruber, du kan risikere at falde i, fortæller Lars-Ejler Hansen, at han har talt med mange landmænd, som har troet, at de har set krydser i bestemte bokse i ansøgningssystemet, men et senere valg har betydet, at krydset er blevet slettet.

- Den slags er er der ingen, der lægger mærke til, for man tænker jo, at man har sat krydset rigtigt. Og det er ikke noget, der automatisk kommer med videre, så man ender faktisk med at gå glip af støttekronerne, selvom man har troet, at man har søgt rigtigt, siger han.

En anden typisk udfordring er, at det kan være udfordrende at få afstemt markkort med selve ansøgningen. Her kan selv små, tilsyneladende ubetydelige fejl spænde ben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv en lille plet ude i siden af en mark, hvor der ikke er det, som du er ved at søge tilskud til, kan betyde, at den lille fejl blokerer for ansøgningen til hele marken. Og for mange ender det med, at de sidder og tænker, at de ikke kan finde ud af at søge, fordi der er for meget at holde øje med, siger Lars-Ejler Hansen.

Hjælp at hente

For at imødekomme særligt de mindre landbrugere afholder Velas hvert år særlige arrangementer, hvor jordbrugere med under 10 ha kan lægge vejen forbi et af Velas' huse og få hjælp til at søge de relevante EU-tilskud på korrekt vis.

- Vi har alene de seneste to år hjulpet langt over 100 jordbrugere med at få søgt, og vi plejer at sige, at det er de mest tilfredse kunder, vi overhovedet har. For når de går herfra, så skal de ikke gøre mere - alt er ordnet, fortæller Lars-Ejler Hansen.

I år foregår arrangementerne d. 4. og 11. april, og det eneste, du som jordbruger skal have med, hvis du vil have hjælp til at søge, er dit NemID.

- Du skal ikke selv gøre noget som helst. Du behøver heller ikke at bestille tid, du kommer bare forbi. Og hvis det af en eller anden årsag ikke er relevant for dig at søge om tilskud, skal du ikke betale. Så du betaler kun, hvis du har fået hjælp til at søge om tilskud, fastslår Lars-Ejler Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arrangementerne foregår hos Velas forskellige steder i landet. Du kan finde en oversigt her.

Så meget kan du få i tilskud

For jordbrugerne er det især tilskud til arealstøtte, støtte til pleje af græs- og naturarealer og støtte til brak, som kan være relevant at ansøge om.

Samlet kan der faktisk være mange penge at hente i EU-tilskud, fortæller Lars-Ejler Hansen.

- Hvis det bliver lavet rigtigt med jordbearbejdning, blomsterbrak og de rigtige afgrøder, kan du få op til lige over 6000 kr. i tilskud pr. ha, siger han.

- På 10 ha anslår vi, at du på grund af de øvrigt gældende regler kan få op til mellem 40.000 og 50.000 kroner. Det kræver, at du er villig til at have noget i brak og andet i græs. Men alt i alt er der rigtig mange støttekroner at hente, som det er ærgerligt at gå glip af, fordi du går i stå i ansøgningen. Økonomisk kan det betyde meget for de mindre jordbrugere, siger Lars-Ejler Hansen.