Abonnementsartikel

Der er fundet mere end 1200 forskellige dyr, planter og svampe - og der er taget feltprøver mere end 1000 forskellige steder.

Naturstyrelsen er nu færdig med at indsamle data til den store baseline-undersøgelse, der skal give et øjebliksbillede af naturen. Undersøgelsen kortlægger, hvor mange arter der findes i 20 forskellige statslige skove - før de bliver omlagt til urørt skov.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I fremtiden kan man derfor udføre lignende undersøgelser, og se hvordan de urørte skove udvikler sig:

- Der er gang i en historisk omstilling af de statslige skove, der skal være vildere og mere varierede. Derfor sletter vi også mange af de menneskeskabte spor i skoven - fx ved at fjerne dræn og grøfter. På den måde genopstår små skovsøer og moser. Og nu har vi - takket være donationen fra AAGE V. JENSEN NATURFOND - mulighed for at følge, hvordan de urørte skove udvikler sig, fortæller Rune Hauskov Kristiansen konstitueret kontorchef i Naturstyrelsen.

Fundet sjældne arter

Størstedelen af statens skove er udpeget til at være urørte. Det betyder, at skovdriften ophører, og at hovedformålet bliver biodiversitet og friluftsliv.

Baseline-undersøgelsen har gransket 20 forskellige skove, der byder på forskellige naturtyper - herunder Stenderupskovene, Skagen Klitplantage og Almindingen på Bornholm. Og undervejs i dataindsamlingen er der også gjort overraskende fund - blandt andet på førstnævnte placering.

I Stenderupskovene nær Kolding blev der nemlig fundet en træsaftsvirreflue, der ellers var uddød i Danmark. I alt er der fundet 55 truede arter i de urørte skove, som nu får endnu bedre betingelser for at udbrede sig:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den danske natur er blevet fattigere på planter og dyr gennem de seneste århundreder. Men nu bliver der skabt bedre levevilkår for sjældne og truede arter - både i urørte skove og i de kommende naturnationalparker. Derfor forventer vi også, at der bliver et grundlag for en positiv udvikling for biodiversiteten på de pågældende arealer, lyder det fra Rune Hauskov Kristiansen.