Lyt til artiklen:

24-årige Emil har samlet på Bukh-traktorer i 10 år

00:00
Hastighed: ???x
04:45

Abonnementsartikel

Hvad der før var en noget rusten Bukh DZ30, er nu blevet en rigtig rød traktor igen med en motor, der snurrer, lige som den skal.

Bukh-traktoren er den seneste i rækken, som 24-årige Emil Christensen har repareret fra sin private samling af serieproducerede Bukh-traktorer. Den næste traktor, der står i kø til reparation på værkstedet, er en Bukh Jupiter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
En Bukh DZ30 under forvandling. Emil Christensen maler lygter og udstødningsrør sort for at sætte sit eget præg på traktorerne. Originalt er Bukhs udstødningsrør sølvfarvede, og lygterne har samme farve som traktoren. Foto: Tina Moesgaard.

For hvis der er noget, Emil Christensen holder af, så er det at makke i de primært røde, men også gule, danskproducerede veterantraktorer og få gang i dem igen.

- Min første Bukh var en Bukh 302, som jeg fik af mine forældre som 14-årig. Kort efter købte jeg selv en Bukh D30, og min tredje Bukh købte jeg for mine konfirmationspenge plus 500 kroner.

- I dag har jeg 18 Bukh-traktorer, som næsten er en komplet samling, fortæller Emil Christensen, der til daglig arbejder som entreprenørmaskinmekaniker.

Tre generationer med Bukh

En Bukh Jupiter var den anden Bukh-traktor, som Emil Christensen selv købte. Det var ikke nogen tilfældighed.

- Interessen for Bukh-traktorer starter, fordi min bedstefar kørte i dem fra næsten ny. Han arbejdede på en maskinstation, der kørte med Bukh-traktorer, og så købte han selv en Bukh Jupiter og har siden købt flere Bukh'er. Min far har også en interesse for dem, fortæller Emil Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Bukh-traktorerne har stort set altid været en del af Emil Christensens liv. Privatfoto.

- Jeg synes, de er spændende. De er lavet i Danmark, og der er ikke ret mange af dem. De fleste befinder sig i Danmark, men der er også nogle få i Tyskland, Holland og Argentina. Derfor synes jeg, de er sjove at bevare, fortæller han.

Danske Bukhs traktoreventyr blev nemlig relativt kort. Deres første serieproducerede traktor så dagens lys i 1956, mens den sidste traktor blev produceret i 1968. Nogle traktorer blev produceret i hundredvis, mens andre kun blev til ganske få. Bukh findes den dag i dag, men nu producerer de udelukkende skibsmotorer.

Læhegnslig får nyt liv

Fælles for de fleste traktorer i Emil Christensens samling er, at de er kommet til fra enten et læhegn eller et andet sted udenfor efter mange års stilstand. Hans Bukh 403 er en af dem og kommer fra et gammelt gartneri.

Da ejeren af gartneriet døde, forblev traktoren efterladt udenfor med en vandfyldt og frostskadet motor til følge. Samlingen består af også en Bukh-traktor, som en af hans kammerater bemærkede i en landmands læhegn.

rich-media-6
En Bukh 554 forrest. Foto: Tina Moesgaard.

Det er netop det, der gør det sjovt for Emil Christensen: arbejdet i reparere de forfaldne Bukh-traktorer og finde de begrænsede antal reservedele. Derfor skal traktorerne ikke være i for god stand, når han får dem hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har også en regel om, at jeg ikke vil have to, der er ens, siger han.

Derfor, da han reparerede sin Bukh 403, som han havde i forvejen, satte han eksportskærme på, ligesom dem Bukh sendte til udlandet.

rich-media-8
Bukh 302'eren bliver af og til brugt på Emil Christensens hobbylandbrug. Foto: Tina Moesgaard.

- Jeg bruger hovedsageligt min Bukh 302'er, min Bukh 554'er med rotorpumpe og min Bukh Jupiter til at drive mit lille hobbylandbrug. Resten af traktorerne holder jeg i gang ved at bruge dem en gang om året, hvis de er funktionsdygtige, fortæller han.

Den mest specielle

Som indehaver af en næsten komplet samling af serieproducerede af Bukh-traktorer, få Emil Christensen ofte et spørgsmål igen og igen.

- Så er der mange, der spørger, om man har en Hercules. Det er den, der er lavet færrest af, af de serieproducerede. Sådan en har jeg, fortæller Emil Christensen, som endnu ikke har gjort noget ved den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
Bukh Hercules'en er fuldt funktionsdygtig, men skal have en overhaling. Foto: Tina Moesgaard.

- Den blev hentet på Lolland for et par år siden. Som traktoren er nu, er den i fantastisk mekanisk stand, da ejeren havde renoveret både motor og gearkasse. Jeg bruger den til at pløje hvert år. Det er den mest specielle, jeg har. Bukh lavede kun 51 år dem, fortæller han.

Hans Bukh Hercules skal blandt andet have ny foraksel, og det får traktoren fra den gule "donortraktor", som Emil Christensen har købt for nylig: en ekstra Bukh Jupiter, som ikke står til at reparere.

rich-media-11
Bukh Jupiter i midten var Emil Christensens tredje Bukh-traktor. Foto: Tina Moesgaard.

Så der er stadig masser af arbejde tilbage i samlingen. Han er samtidig på udkig efter de sidste serieproducerede Bukh'er, som ikke står i maskinhallen endnu: en Bukh Mobil, en Bukh DZ45 og en Bukh D45 uden læsseudstyr.

Derudover er der også prototyper og specialudstyrede Bukh'er. Selv har han en Bukh 452 med påmonteret Hydrema graveudstyr og en Skovgaard læssemaskine bygget på en Bukh 45.

rich-media-12
En Bukh D45 med Skovgaard-læsser. Foto: Tina Moesgaard.

- Men det er hovedsageligt landbrugstraktorerne, min interesse ligger inde for. Så det er ikke sikkert, at for eksempel Bukh Mobilen er en, jeg har tænkt mig at anskaffe lige foreløbigt, siger Emil Christensen, der foruden sine Bukh'er også har 10 andre veterantraktorer fra andre mærker og nogle amerikanerbiler.

rich-media-14
En Bukh DZ30 med motornummer 30100. Foto: Tina Moesgaard.