Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Nu kører Nera på 4G-nettet
Selv om man efterhånden kan finde rigtigt mange forskellige robotplæneklippere i de danske haver, så er der ét navn, der skiller sig ud: Husqvarna.
Det hænger selvfølgelig sammen med, at det var den svenske producent, der i 1994 lancerede den første robotplæneklipper.
For et par år siden kom Husqvarna så med deres første kabelfri robotplæneklipper. Første generation af Nera'erne (Nera er en forkortelse for New Era) bestod af tre modeller, der dækkede mellemstore haver fra 2.200 og op til 5.000 kvadratmeter.
Nu er Husqvarna så klar med 2, generation af den kabelfri klipper, og her er også godt nyt for haveejere med mindre haver, modellerne når ned til 600 kvadratmeter.
Og det er lige den model, vi har haft kørende den seneste tid.

Moderne funktioner
Der er tale om Husqvarna Automower 405XE Nera, og som forventet kommer den med alle de moderne funktioner, man forventer.
Plænen kan inddeles i forskellige områder med forskellige indstillinger, klippehøjde og så videre, og "Stay Out"-zoner kan oprettes med få klip i den medfølgende app.
Hertil kommer elektrisk indstilling af klippehøjde, sensorer, der registrerer forhindringer på plænen og så videre og forskellige klippemønstre.
Det er der absolut intet nyt i.
Det nye og spændende består i GPS-styringen. De tidligere kabelløse robotter fra Husqvarna fungerer via en såkaldt referencestation, der fungerer som en slags "mellemmand" mellem robotten og satellitterme, men med den nye udgave får man valget om at smide den væk.
Robotten er nu udstyret med Bluetooth, Wi-Fi OG et 4G-kort, magen til det kort, du har i din mobil. Og skulle du nu tænke, åh nej, nu skal vi til at betale for et nyt abonnement, så er svaret nej. Husqvarna har forsikret os om, at det intet koster at bruge 4G-kortet i hele robottens levetid.
Som nævnt har vi tidligere testet en Nera-plæneklipper, så der er intet overraskende i at konstatere, at den selvfølgelig kan klippe græsset pænt, ikke mindst fordi den er udstyret med såkaldt Edge Cut, der klipper helt ud til kanten.

Opsætning
Det interessante er selvfølgelig, hvor nem - eller svær - den er at få til at køre sammen med satellitterne.
Opsætningen foregår via firmaets Automover app. Vi startede app'en og fulgte anvisningen, der bad os om at tilføje en ny robot. Herefter fandt den selv Nera, der selvfølgelig stod tændt i ladestationen.
Efter en hurtig opdaterings af robottens firmware fulgte vi bare instruktionerne, valgte Cloud-udgaven - altså styring via 4G - hvorefter vi efter få klik var klar til at tilføje et kort med det areal, vi ville have slået.
Herfra var det blot at køre hen til startpunktet, klikke på den store "plus-knap", der markerer det første "Waypoint" og så løbende sætte punkter. Har du lige linjer, kan du nøjes med at sætte et punkt i starten og et i slutningen af linjen, men ellers er det bare at klikke løs - dog uden at komme over 1.000 punkter i alt.
Man skal dog huske at gå "med uret". Når så man er tilbage, hvor man startede, klikker man på færdig, og kortet er oprettet.
Så er det ellers bare at sætte tidpunkter for, hvornår plænen skal slås, og hvor højt græsses skal være. Og robotten er i gang.

Konklusion
Opsætningen af den kabefri 4G-styrede Nera er den nemmeste, vi hidtil har prøvet, og da resten af robotten er velkendt territorie, kunne vi bare læne os tilbage og nyde turen.
Og i skrivende stund har den stadig kør fuldstændigt upåklagelig på et 800 kvadratmeter - ja, det er lidt større end beregnet - område med masser af sving, lidt hårdt terræn og et par mindre stigninger.
Ved at smide referencestationen ud og bruge 4G, er den nye udgave væsentligt billigere end de første, og det kan man jo ikke klage over. Ikke, når det virker fuldstændigt upåklageligt.