Lyt til artiklen:

Helle og Arne faldt for fårerace uden behov for klipning

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Abonnementsartikel

Når foråret kommer, begynder fåreracen Nolana at fælde. Det yderste af pelsen falder af i små og store totter, og når lammene er få måneder gamle, begynder de også at fælde.

- Når de først begynder at fælde, så kan de hurtigt komme til at se ret uglede ud med de lange totter. Men vi gør ikke noget for at hjælpe dem af med totterne. Det klarer de helt selv, fortæller Helle Nielsen til Fritidsmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med sin mand Arne Nielsen har de lige nu 29 får og lam, som tilhører racen Nolana.

- Totterne kan ikke bruges til noget, men fuglene samler dem op på marken og bruger dem til at bygge reder, fortæller Arne Nielsen med et smil.

Vil udbrede kendskabet

Ægteparret har brugt en stor del af deres liv på avl af araberheste. Men for år tilbage besluttede de, at nu skulle de prøve noget andet.

- Valget faldt på får, og så valgte vi denne race, fordi det er kødfår, og at racen ikke skal klippes, fortæller Arne Nielsen.

rich-media-2
Fårene fælder selv. Foto: Tina Moesgaard.

Det er nu fem år siden, ægteparret importerede deres tre første får. Der findes ikke mange af dem i Danmark, men det vil ægteparret gerne ændre på. De ønsker nemlig at udbrede kendskabet til racen, hvis mest tydelige kendetegn er, at den ikke behøver klipning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nolana-fåret opstod i begyndelsen af 1980'erne, da tyske, engelske og hollandske fåreavlere satte sig for at avle et godt kødfår med naturligt pelsskift.

Fårene er typisk hvide eller beigefarvede og bliver mellemstore i størrelsen. Derudover har Nolana lige, lang og bred ryg, buede ribben, bredt bryst og en god flankedybde. Horn er ikke tilladt.

rich-media-4
Alle fårene får navne. Her er Bitten. Foto: Tina Moesgaard.

- Det vigtigste kendetegn ved denne race er, at de skal fælde, fortæller Helle Nielsen, som især synes, at avlsdelen er spændende.

Derfor er alle deres får stambogsførte og ud af kårede forældre. Det gælder også de væddere, de importerer.

- Avlsarbejde er vigtigt for at kunne bevare racens gode egenskaber - fældning og den gode kødkrop. Vi får ros for kødkvaliteten fra vores kunder, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt består deres bestand af 10 moderfår og lam.

- I år har vi fået 17 lam. Vi har nogle vædderlam, der skal slagtes, og så har vi nogle vædderlam, der skal gemmes til avl. Alle gimmerlammene går i avlen. Dem sælger vi så, fortæller Helle Nielsen.

rich-media-6
Et godt lam skal fælde, ligesom fårene. Foto: Tina Moesgaard.

Ægteparret fra Vamdrup har taget initiativ til at starte foreningen Dansk Nolana, og den forening er medlem af Dansk Fåreavl for at støtte op omkring fåreavl, og det at have får.

- I Dansk Nolana får vi lige så stille flere med, som også har lyst til at være med til at udvikle racen. Der er avlere både på Sjælland, Fyn og i Jylland fortæller Helle Nielsen

- Det er nogle virkelig skønne får, som er dejlige at omgås i det daglige, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til første dyrskue

Ægteparrets får har M3-status, hvilket betyder, at fårene ikke har fåre- og gedesygdommen Maedi-visna. Denne status skal fornyes løbende og gør det blandt andet muligt at udstille fårene på et dyrskue.

rich-media-8
Nolana-får er typisk hvide eller beigefarvede. Foto: Tina Moesgaard.

- På grund af import af dyr har M3 ikke kunnet opnås tidligere. Men vi opnåede statussen sidste år, og derfor skal vi prøve Ribe Dyrskue i år, fortæller Helle Nielsen.

-Det betyder selvfølgelig også noget for avlsarbejdet, at vi kan få vores dyr vurderet. Derudover vil vi gerne bakke op om arrangementet og snakke med andre fårefolk på dagen, siger hun.

Dyrskuet finder sted den 25. juli og varer nemlig kun den ene dag.

- Nu prøver vi vores første dyrskue, og så ser vi, hvad det bringer, siger Helle Nielsen.