Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Herregård inviterer 100 år tilbage i tiden med æbler og høsthygge
For 100 år siden summede landets herregårde af aktivitet på denne årstid, hvor høsten og forberedelserne til vinteren var i fuld gang.
Og netop det, bringer Gammel Estrup Danmarks Herregårdmuseum til live i efterårsferien for hele familien.
Det sker gennem forskellige aktiviteter for børn, en særudstilling og æblemosteri, hvor de besøgende kan blive klogere på æbler og høsttid i gamle dage.
Et væld af aktiviteter
Museet giver dermed et indblik i, hvordan livet på en herregård så ud før i tiden i det travle efterår.
- Dengang fandtes der hverken supermarkeder, køleskabe eller frysere. Derfor måtte man være selvforsynende, og efteråret var en afgørende tid, hvor årets høst skulle i hus, og forrådet sikres til den lange kolde vinter, fortæller museumsinspektør Sara Utvaag i en pressemeddelelse fra Gammel Estrup.
- Herregårdens ansatte arbejdede flittigt med at plukke frugt, slagte dyr, sylte, henkoge, tørre og salte - alt sammen for at sikre mad nok til vintermånederne, fortæller museumsinspektøren.

Gammel Estrup inviterer blandt andet ind i herregårdskøkkenet, hvor man kan skrælle og tørre æbler på historisk vis. Man kan også følge et særligt børnespor i udstillingen eller hjælpe gartneren med at presse æbler fra herregårdens have i æblemosteriet i haven.
- Det er efterhånden en fast tradition at moste æbler i efterårsferien på Gammel Estrup - og i år er bestemt inden undtagelse. Vi åbner nemlig igen den populære aktivitet, der er elsket højt af ung såvel som gammel, fortæller Sara Utvaag.

Her er der nemlig mulighed for at lave sin helt egen æblesaft, hvor man kan samle og kombinere de over 200 forskellige, historiske æblesorter, der findes i herregårdens æblehave.
- Derefter skal æblerne vaskes, hakkes, kværnes og til sidst presses til den lækreste skræddersyede æblemost, som kan købes med hjem - men erfaring siger mig, at den sjældent når så langt, før den er drukket, fortæller museumsinspektøren.
I forbindelse med æblemosteriet finder man en særudstilling om æbler og høsttid.
Her kan børn og voksne gå på opdagelse og gennem forskellige aktiviteter blive klogere på herregårdshøst, selvforsyning, konservering og de mennesker, der arbejdede hårdt for at sikre, at alle på herregården havde mad i de kolde vintermåneder.
