Abonnementsartikel

Danmark er et vinland. Det er flere år siden, at det blev en kendsgerning, da EU godkendte kommerciel dansk produktion af vin 1. august 2000.

I første omgang var det til 99 hektar, men dette er ingen kvote, fremgår det af hjemmesiden www.vinavl.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af et samlet landbrugsareal på cirka 2,5 millioner hektar i Danmark er det ikke noget stort areal. Men alligevel er der på nuværende tidspunkt 18-20 professionelle vinavlere og noget over 1.000 hobbyavlere i Danmark.

Det oplyser Kurt Forslund ved et besøg på Højbakke Vingård, som han driver sammen med sin ægtefælle, Eva Forslund.

- Som mange andre lavede vi tre-ugers vin for mange år siden.

- Og vi laver sådan set stadig tre-ugers vin, men nu er det af egne druer, og vinen får lov til at ligge noget længere, forklarer Kurt Forslund om ægteparrets vingård.

Desuden fremstiller de birkevin af birkesaft fra Sverige, og denne vin er i høj grad rettet mod det svenske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Købte ældre vinstokke

Eva og Kurt Forslund valgte at flytte fra det nordlige København til Vestlolland for flere år siden, og i 2004 fik de chancen for at erhverve 350 vinstokke, der i 1999 var plantet på Fyn.

- Det var en pludselig indskydelse, fortæller Kurt Forslund, som selv er uddannet gartner.

Allerede året efter kunne der høstes til 300 flasker vin, og siden er det gået fremad med at øge fremstillingen af vin.

- I dag råder vi over cirka 3.000 vinstokke inden for en radius af 30 kilometer.

- Og så har vi investeret i 10 rustfrie ståltanke på hver 910 liter til gæring samt en tank på 600 liter og en på 1.800 liter til skalgæring af rødvin, siger han. Hertil kommer udstyr til tapning og påklistring af etiketter med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet med investeringerne er at lave 1. klasses vin af 1. klasses druer, som familien selv råder over.

Fremstillingen af vin af vindruer er sæsonbestemt, og derfor kom idéen om fremstilling af birkevin ind ad sidedøren efter en henvendelse fra Sverige.

- På den måde kan vi udnytte vores tanke bedre, konstaterer Kurt Forslund.

Meget arbejde

I alt har familien 1,5 hektar med vinstokke af fem forskellige sorter.

De mange stokke er i sæsonen arbejdskrævende, og derfor er der også ansat 2,5 medarbejdere til at hjælpe til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vinstokkene skal beskæres og holdes frie for sygdomme og skadedyr, fortæller Kurt Forslund.

Der er også en del arbejde med selve vinfremstillingen – og desuden er der pæn interesse for at besøge vingården og dens vineri.

Det er dog ikke gratis at komme på besøg, fordi det også bruger en del af familiens tid.