- Vi henter de fleste af vores råvarer hos de lokale her på Fejø, og én af dem, vi samarbejder meget med, er Kernegården.
Sådan lød beskeden fra Benedikte og Jessica ved den delikate frokost på restaurant Clara Frijs lige ved lystbådehavnen på Fejø lidt nord for Lolland.
Så fra frokostbordets glæder gik turen ud til Anita og Kai Winter på Kernegaarden, der ligger bogstaveligt et stenkast fra vandkanten.
Selv skriver de på deres hjemmeside, www.kernegaarden.dk følgende:
- Ved et tilfælde faldt valget på Fejø i 1998. Vi måtte bo i denne gamle charmerende "rønne" med den dejlige frie udsigt til havet. I dag producerer vi økologisk lam og gedekød samt økologisk æblemost presset på Fejøs gode æbler.
- Vi er i øjeblikket i gang med en produktion af æblecider baseret på økologiske franske æbletræer plantet på Fejø. Derudover driver vi bondegårdsferie.
En tilføjelse til deres egen beskrivelse må være, at de også har en gårdbutik, og at deres Fejø Cider i 2006 blev vinder af Økologisk Guldmedalje 2006 fra Økologisk Landsforening.
Et blandet dyrehold
Det liv, Anita og Kai Winter samt deres to børn nu lever på Fejø, hænger ikke sammen med en stor, industriel landbrugsproduktion. De har i stedet valgt at have et meget blandet dyrehold, som også rummer oplevelser for deres feriegæster.
- Vi har en mindre flok moderfår af racen Marsk, vi har tre geder, to Shetlandsponyer, lidt kaniner, nogle høns samt nogle ænder, fortæller Kai Winter.
Fårene græsser mellem de franske, økologiske æbletræer, der i 2003 blev plantet som erstatning for en ældre æbleplantage.
- Vi havde en del arbejde med at rydde stykket og gøre klar til de nye træer.
- Men med god hjælp fra børnene og vennerne lykkedes det, siger Kai Winter.
Træerne var ikke tilfældige, men hentet hjem med henblik på at starte en produktion af æblecider.
Svært at lave cider
Som al anden begyndelse var det også svært at lave cider.
- Men nu har vi styr på processerne, og vi har blandt andet lært, at gæringen skal gå meget langsom til sidst, forklarer Kai Winter om erfaringerne.
Cideræblerne høstes i oktober, når halvdelen ligger på jorden.
- Så plukker vi resten, og herefter modner æblerne en måneds tid i gule kartoffelnet, før de presses til most og sættes til gæring.
- Modningen udvikler de sukkerstoffer, der er så vitale for gæringen, siger han.
Gærer med eget sukker
Æblerne gærer ved hjælp af eget sukker i rustfrie beholdere.
Processen overvåges nøje gennem de første tre måneder, hvorefter cideren er klar til den efterfølgende flaskegæring på champagneflasker i yderligere to til tre måneder.
I alt er der på Kernegården plantet 4.500 økologiske cideræbletræer importeret fra Normandiet. Sorterne er Kermerrien, Douce Couet, Ligne`, Judeline, Douce Moen og Binet Rouge.
En god cider indeholder 30 procent bitre æbler, 30 procent bittersøde, 30 procent søde og 10 procent sure æbler. Et cideræble smager mest bittert og kan ikke bruges som spiseæble.

