Der er et gammelt ord, der siger, at man skal fordele sol og vind lige. Men det kunne de ikke drømme om hos EnergiTech i Hobro, selv om firmaet har både solcelleanlæg og husstandsmøller på programmet.
Det er nemlig placeringen, der er afgørende for, om virksomheden anbefaler en husstandsmølle eller et solcelleanlæg.
- Hvis placeringen er optimal, kan en husstandsmølle som vores producere mellem 6.500 og 9.000 kilowatt-timer (kWh) om året. Et solcelleanlæg på 7,5kWp vil typisk producere lidt mindre, nemlig omkring 7.000 kWh, siger teknisk chef Søren Jeppesen fra EnergyTech.
Han understreger kraftigt, at den helt konkrete placering er afgørende for møllens økonomi.
- Men så skal møllen altså også stå det rigtige sted. Er der mange træer og bygninger eller står møllen et sted inde i landet, hvor der ikke er megen vind, så kan husstandsmøllen ikke klare sig i konkurrencen med et solcelleanlæg, fortsætter Søren Jeppesen.
Gode skrappe krav til typegodkendelsen
EnergyTech har importen af den tyske Antaris husstands-vindmølle, der producere af tyske Braun Windturbinen i Nauroth mellem Köln og Frankfurt under ledelse af Rüdiger Braun.
- Vi har også den danske typegodkendelse af Antaris, der er den ene af kun ni typegodkendte husstandsvindmøller herhjemme, fortæller Søren Jeppesen.
Han er godt tilfreds med dansk lovgivning:
- Det er dejligt med de skrappe krav, så vi ikke ser de grimme havarier i Danmark, som man oplever med husstandsmøller andre steder.
To typer mølletårne
Antaris leveres i Danmark med to typer mølletårne. Et bardun-stabiliseret tårn på 18 meter, der kan lægges ned med et spil og et 20-meter tårn, der lægges ned ved hjælp af to hydrauliske cylindre, som kan kobles til traktorens hydraulik.
- Køberne kan nemt selv vedligeholde møllerne. Der er et par bolte, der skal efterspændes og et par nipler, der skal smøres en gang om året. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at tårnene er nemme at lægge ned, siger Søren Jeppesen.
Solpaneler på tredjepladsen i tysk test
EnergyTech har for nyligt indgået aftale med en stor portugisisk producent af krystallinske solcellepaneler. Firmaet hedder Mprime, og ud over fabrikken i Portugal er der i Europa egne afdelinger i Frankrig, Italien og Spanien. Samt nu altså også en dansk importør.
- Virksomheden har 3.000 ansatte på verdensplan og fuldautomatiske produktionslinjer både i Portugal og i Dallas i Texas. Vi bemærkede Mprime, da vi læste en tysk TÜV-test, hvor Mprime kom ind på en tredjeplads blandt 60 forskellige paneler. Vi kontaktede virksomheden i Portugal og fandt ud af, at der også var et godt forhold mellem pris og kvalitet, fortæller salgschef i EnergyTech, Torsten Bonde Petersen.
Dobbelte garantier
Hele produktionen til Europa foregår på et fuldautomatisk produktionsanlæg i Portugal, hvor industrirobotter sikrer kvaliteten og præcisionen. Panelerne kommer med to garantier fra producenten, nemlig en 10-årig produktgaranti og en 25 årig liniær garanti på ydelsen.
Liniær garanti vil sige, at Mprime garanterer, at solpanelernes ydelse højst vil falde med 0,68 procent om året. Det vil sige, at efter 25 år garanterer Mprime fortsat en ydelse på mindst 80,7 procent af startydelsen.
Flere monteringssystemer
- Vi kan enten levere panelerne monteret på skinner på et skråt tag eller et skråtstillet stativ på flade tage eller jorden. Men vi kan også levere en såkaldt suntracker, hvor panelerne er monteret på en sokkel, der automatisk drejer sig efter solen, så panelerne yder optimalt hele dagen, siger Torsten Bonde Petersen.
Han anbefaler, at man tilpasser anlægget efter sit årlige strømforbrug. Producerer man mere strøm, end man selv bruger, afregnes det kun med 60 øre pr. kWh.