Abonnementsartikel

Jul og nytår er nu veloverstået, og der er måske komme et par kilo mere på kroppen af den god julemad. Derfor kan det være godt med lidt motion, og den kan sagtens foretages i haven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brug først det udtjente juletræ til vinterdækning af de mest sarte planter eller sæt det ud i haven og pynt det med mejsebolde, så har fuglene en god foderplads og samtidig et sted, hvor de kan søge ly.

Havemotionen kan også være beskæring af frugttræer, en gammel hæk der skal klippes ind, og hvis vejret tillader det, kan det også være et godt tidspunkt for flytning af større løvfældende planter, da de er fuldstændig i dvale her i januar måned.

Lyset kalder på knopperne

Efterhånden som lyset tiltager, begynder planterne at reagere på knopperne, men jordtemperaturen er ikke så høj at væksten går i gang.

Sidst på måneden kan man begynde at tage løgplanter ind til drivning, hvis jorden er optøet og ikke er dækket af sne, så man ikke kan se, hvor løgene står.

Får vi store mængder sne i januar, skal man huske at banke sneen væk fra planternes grene, inden det sætter ind med tøvejr. I tøvejr bliver sneen så tung, at grenene ofte knækker, også selv om der er tale om store planter og buske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I drivhuset skal vindruen helst være beskåret i december måned. Hvis ikke det er sket, skal det ske snarest muligt i januar, da planten eller bløder kraftigt. Vindruer beskæres ved at fjerne afbårne skud ind til hovedstammerne. Har man en nyplantet vindrue, skal man de første år sørge for at lave en form af nogle hovedgrene, så der er plads til andre planter i drivhuset. Giv for eksempel vinen en espalieform eller vifteform på drivhusets endegavl og hold den her. Ellers tager vinplanten hurtigt magten i drivhuset. Den skal holdes nede.

En anden mulighed kan være at plante vinstokken i en af hjørnerne og lad vinen løbe op langs siden og evt. hen under rygningen i drivhuset.

Den rigtige tid til beskæring

Andre planter, som er gode at beskære i slutningen af december eller starten af januar, er alle de planter som vil ?bløde? ved sen beskæring og disse kan f.eks. være birk, ahorn, løn eller valnødder.

Når træerne ?bløder? er det, fordi de har en tidlig saftstigning i grenene. Birk kan ?bløde? i ugevis, hvis man fjerner en stor gren for sent. Ofte sker der ikke noget ved ældre træer, men en stor del af plantesaften går til spilde og svækker plantens vækst i foråret.

Når man fjerner store grene, er det vigtigt ikke at beskære lodret ned langs stammen, men gå i en svag bue ud efter, så man følger den fortykkelse, der er, hvor grenen går ud fra stammen. Skærer man for tæt på, kan der blive nogle grimme skader ned i stammen, hvor der typisk opstår råd, og planten har svært ved selv at reparere skaden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se billedet af bøgetræet, hvor man tydeligt ser sammenvoksningen hen over snitfladen. På det andet billede ser man, hvor grenen skal saves af for at få et snit som ikke ødelægger træet.

Ofte får jeg også det spørgsmål, om der skal smøres maling eller sårsalve på. Det er ikke nødvendigt, blot man følger ovenstående råd. Samtidig er det vigtigt, at sårfladerne er rene og barken ikke er flosset, samt at snittet er lagt, så vandet kan løbe af.

Tjek de overvintrende planter

I løbet af januar måned er det også vigtigt at se til de planter man har taget ind til overvintring, hvis de er meget fugtige eller har mange bladrester, kan der let opstå svampesygdomme. Lad planterne tørre let ud og stil dem hvor de står køligt uden at få frost.

Vanding om vinteren begrænser sig til et minimum, da der jo ikke er den store fordampning. Jeg vander som regel en til to gange i løbet af vinteren på de planter, jeg opbevarer frostfrit i drivhuset.

Man kan også i januar måned begynde at planlægge foråret, det er som regel fra midt i januar at frøstativerne kommer frem i havecentrene. Her kan der findes inspiration til det, som skal sås meget tidligt.