Abonnementsartikel

Ligger dit hus lavt, så der er risiko for oversvømmelse ved skybrud, så risikerer du at få svært ved at sælge eller at prisen bliver lav. Flere end halvdelen af boligkøberne er opmærksomme på, om huset ligger i et område med risiko for oversvømmelser. Det viser nye undersøgelser fra Dansk Ejendomsmæglerforening og Boligsiden.dk. Det kan derfor betale sig at sikre sin bolig grundigt mod vandskader, lyder rådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De kraftige skybrud, der har ramt Danmark inden for de seneste år, har givet både købere, sælgere og ejendomsmæglere helt nye forhold at være opmærksomme på, når der skal handles bolig. Boligernes kældre og beliggenhed er nemlig blevet væsentlige faktorer, der spiller ind på købernes valg.

Lidt flere end hver tredje ejendomsmægler har oplevet, at købere fravælger boliger, der har en beliggenhed, hvor der er fare for oversvømmelse. Og fire ud af ti har oplevet, at villaer med kældre i områder, som allerede har været ramt af oversvømmelser på grund af skybrud, bliver fravalgt. Det viser en undersøgelse, som Dansk Ejendomsmæglerforening har foretaget blandt sine medlemmer øst for Storebælt.

Køberne er påpasselige

- De voldsomme skybrud, der ramte landet i sommer, har i høj grad sat sit præg på boligkøbernes adfærd. Vi ser en stigende tendens til, at folk er påpasselige med at købe boliger, der ligger i områder med fare for oversvømmelser, og ikke mindst boliger, der tidligere har været ramt af vandskader,? siger Dansk Ejendomsmæglerforenings formand, Steen Winther-Petersen.

Ejendomsmæglernes erfaringer bekræftes af en brugerundersøgelse på Danmarks største boligsite, Boligsiden.dk. Den viser, at 65 pct. af boligkøberne i dag lægger vægt på risikoen for oversvømmelse i nærområdet, når de ser på bolig ? og 59 pct. lægger vægt på, om kælderen i boligen tidligere har været oversvømmet.

- Det er en ny situation, som boligmarkedet skal omstille sig til, hvor der lige pludselig er fokus på vandskader og husforsikringer på en helt anden måde, end vi har set tidligere. Men vi ? og det vil sige både købere, sælger og mæglere ? kan ligeså godt vænne os til det. For med de vejrforhold, vi har oplevet de seneste år og med de vedvarende klimaforandringer verden over, er det her ikke noget, der kommer til at fylde mindre i årene fremover, siger Steen Winther-Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meget kan man selv gøre

Dansk Ejendomsmæglerforening råder boligejere, som bor i områder med risiko for oversvømmelser, til at sikre sig så godt som overhovedet muligt mod oversvømmede kældre. For der er faktisk rigtig meget, man selv kan gøre -  og der er penge at spare i det lange løb, hvis man fremtidssikrer sin ejendom i forhold til vandskader.

- Man kan for eksempel installere en højvandslukke, der forhindrer, at kloakvandet kan komme op gennem afløbet i ens kælder. Man kan eventuelt også sørge for, at terrænet på ens ejendom skråner væk fra boligen. Og så bør man selvfølgelig altid sørge for, at tagrender og afløb er renset, så vandet kan løbe væk. Det er relativt nemt at gøre og kan spare en familie for rigtig mange penge og bekymringer. Samtidig er det også en investering i ejendommen, da forbedringerne forhøjer værdien af ens bolig, siger Steen Winther-Petersen.