Abonnementsartikel

Så er der fri bane - ja, nærmest motorvej - for danske brændesankere. Skovene har masser af brændeegnet tyndingstræ fra vinterens hugster, der venter på sankere, som har mod på selv at save det til brænde og køre det hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Dansk Skovforening, der oplyser, at højsæsonen varer til april.

- Nåletræ, der er fældet inden 1. april og savet og kløvet inden 1. maj, kan med held og omhyggelighed være tørt nok til næste vinter. Løvtræ skal normalt have to somre, så er det fantastisk brænde.

- Der er masser af penge at spare ved at sanke sit eget brænde, og man får sund motion og en dejlig tur i skoven oven i købet. De virkelig energiske tager også fornøjelsen ved at kløve brændet med en flækøkse, styk for styk. Men en maskine kan også klare det.

- Til sidst kommer den helt store gevinst: Fryden ved at fyre med hjemmelavet brænde om et år eller to. Det kan ikke beskrives, det skal prøves. Så er brændefyring noget af det bedste ved hele vinteren.

 På Dansk Skovforeningens hjemmeside kan du finde telefonnumre til de skove, der sælger brænde i netop dit område - eller tæt på. Du kan også bruge hjemmesiden til at se, hvordan du måler, hvor meget brænde du får, samt hvor meget brænde du får for pengene.