Abonnementsartikel

- Der er ikke noget at sige til, at folk bliver desperate, når de oplever, at vandrørene fryser til. Intet er vel mere irriterende, end når vandet holder op med at løbe. Eller når rørene springer som følge af frost med efterfølgende vandskader. Men man skal være uhyre varsom, når man går i gang med at optø rørene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder det fra teknisk konsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation Nils Lygaard. Han henviser til en uheldig episode i Sønderjylland, hvor et forsøg på at optø frosne vandrør med en varmekanon førte til en brand, og tilføjer, at den sikreste måde at få tøet rørene op er ved at ringe til en el- eller vvs-installatør.

- Han har det rigtige udstyr - såkaldte optøningstransformere - som kan optø frosne rør, uden at det giver skader på rør og bygning, siger Nils Lygaard.

- Man skal lade være med selv at forsøge at optø røret, medmindre man kan lukke op for noget permanent fastmonteret varme. Og man skal under ingen omstændigheder forsøge at bruge en hårtørrer eller varmekanon. Det kan, som man så i Sønderjylland, gå rigtig galt, da lufttemperaturen er så høj, at den kan forårsage ildspåsættelse i letantændeligt materiale, advarer konsulenten.