Abonnementsartikel

Maling indeholder et konserveringsmiddel, som kan give stærke allergiske reaktioner som opsvulmninger og vejrtrækningsproblemer. Midlet hedder Methylisothiazolinone (MI) og findes blandt andet i maling og kosmetik, viser undersøgelser fra Videncenter for Allergi. Det skriver 24timer.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Dyrgaard Lundov er seniorforsker og arbejder i øjeblikket med at undersøge brugen af MI i vandbaseret maling, og her er der videre grund til bekymring, forklarer han.

I alle 17 malinger, som han har testet som led i undersøgelsen, var der MI. Og det er helt lovligt, da EU ikke regulerer på området for maling i modsætning til eksempelvis kosmetik, hvor der kun må være en vis mængde MI i produkterne.

Auken sender problem til Miljøstyrelsen

Det kan i værste fald føre til et slemt astma-anfald eller så voldsom allergi, at man ikke vil kunne opholde sig i rum, hvor der er malet vægge eller lakeret gulve indeholdende MI.

- Det er forskelligt, hvor meget man skal udsættes for stoffet, før man får en allergisk reaktion, men i maling er man udsat for en meget stor eksponering, der giver mulighed for, at man reagerer på den luftbårne eksponering, siger Michael Dyrgaard Lundov til 24timer.dk.

Han anbefaler den danske miljøminister, Ida Auken (SF), at tage sagen op i EU, så antallet af mennesker, der bliver ramt af en allergisk reaktion, ikke udvikler sig til en epidemi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men så vidt kommer sagen ikke endnu i hvert fald, forklarer miljøminister Ida Auken.

- Umiddelbart lyder undersøgelsen meget bekymrende. Derfor har jeg også straks bedt Miljøstyrelsen om at kigge nærmere på undersøgelsens resultater, for forbrugerne skal selvfølgelig kunne være trygge ved de produkter, de køber. Maling skal ikke være en allergibombe, siger ministeren til 24timer.dk.