Brændeovnen skal både fornyes og skrumpe i størrelse, hvis den skal passe i fremtidens huse. Og med fremtiden menes allerede om tre år, hvor det nye bygningsreglement træder i kraft.
- I dag findes der ingen ovne på markedet, der er små og effektive nok til at passe ind i moderne huse, og når det nye bygningsreglement træder i kraft, skal brændeovnsproducenterne for alvor fremvise nye, mindre ovne, gerne med styring af ventilation, hvis brændeovne skal have en fremtid i Danmark, siger seniorforsker Ole Michael Jensen fra Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet til Ingeniøren.
I samarbejde med tre andre forskere har han udarbejdet en ny rapport for Miljøstyrelsen med titlen 'Boligopvarmning ved brændefyring'. Selv kalder han rapporten for 'et vink med en vognstang' til producenterne af brændeovne.
Manglende evne til at holde på varmen
Forskerne bag rapporten har opstillet moderne brændeovne i seks nye og et ældre hus og undersøgt samspillet mellem brændeovnen og husets andre opvarmningsformer, såsom fjernvarme og varmepumper.
Konklusionen er, at brændeovnens manglende evne til at holde på varmen samt ovnens hurtige øgning af rumtemperaturen spiller skidt sammen med et moderne hus. For eksempel kan gulvvarme støbt i beton typisk ikke nå at regulere temperaturen ned, før brændeovnene buldrer derudad, og typisk afgiver ovnene så meget varme, at det er nødvendigt at åbne et vindue.
På spørgsmålet om hvorvidt brændeovne overhovedet kan fungere i nye huse, og måske i fremtidens huse kan fungere som kilde til opvarmning, lyder svaret fra Miljøstyrelsen:
'Umiddelbart er der ikke noget, der taler for det'.
Fyr med træ fra haven
Alligevel anbefaler forskerne, at producenterne af brændeovne bygger nye mindre ovne på mellem 1 og 2 kW og indtænker muligheden for lagring af varme.
I rapporten lyder også en klar opfordring til myndighederne om at begrænse brugen af visse typer brændeovne til visse typer huse, da en brændeovn, der fungerer optimalt i et ældre hus, kan vise sig let at fungere skidt i et moderne hus.
Og endelig opfordrer forskerne til, at brændeovne bliver isoleret fra indeklimaet ved at have eget luftindtag og eget skorstensaftræk, eventuelt styret af automatik.
- Vi er ikke brændeovnsmodstandere og mener sagtens, at man kan have en lille brændeovn i sit hus, som optimalt set bliver fyret med træ fra haven. Men vi skal se nye brændeovne på markedet, hvis de skal have en fremtid i moderne huse, siger Ole Michael Jensen.