Mikroskopiske svampe og cyanobakterier - også kaldet blågrønalger - kan leve på de mest udsatte steder og dermed også på glasoverflader herhjemme. Og det er et overset problem, fastslår forskere fra det statslige tyske institut for materialeforskning, BAM.
Ifølge Ingeniøren kan svampene og bakterierne kendes på et fint sort støv, der breder sig på for eksempel tagruder. Den såkaldte biofilm opstår imidlertid også på solcelleanlæg.
- De sorte svampe og bakterier 'sluger' en masse lys, forklarer dr. Steffi Noack-Schönmann, der leder BAM's nye undersøgelser til Ingeniøren.
- Det sker ikke mindst på bølgelængder mellem 300 og 1.000 nanometer, og det er netop det område, solcellerne bruger til at generere strøm, forklarer hun til Ingeniøren.
Rengøring skal der til
Ifølge de tyske forskere trækker organismerne også mineraler ud af glasset. Derved trænger trådlignende, forgrenede celler gennem overfladen, og det kan med tiden føre til fysisk og kemisk ødelæggelse af glasset.
- Selv hvis man fjerner biofilmen, er glasset ikke længere glat. Konsekvensen er, at sollyset brydes, og ydelsen reduceres yderligere, fortæller Steffi Noack-Schönmann.
Når problemet hidtil har været overset, skyldes det ifølge Steffi Noack-Schönmann, at mange mennesker tror, at biofilmen er almindeligt snavs. Men der er mulighed for, at man kan beskytte sine solceller.
- Rengør solcellerne regelmæssigt og mindst én gang om året, det bremser væksten, lyder rådet fra den tyske forsker.