Abonnementsartikel

Brancheforeningen for Biobrændselshandlere i Danmark er navnet på nye forening, men den kunne i princippet lige så godt have heddet Fælles Front mod Forsyningssikkerhedsafgiften. Den nye brancheforening er nemlig en direkte konsekvens af den varslede afgift på pejsebrænde og træpiller, som i det seneste energiforlig går under navnet Forsyningssikkerhedsafgiften.

Den nye afgift skal efter planen indføres fra 2014, og det vil ifølge den nye forening medføre en prisstigning på et almindeligt brændetårn på omkring 350 kroner, når afgiften er fuldt gennemført i 2020. Tilsvarende vil et ton træpiller få en afgift på omkring 480 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ifølge Brancheforeningen for Biobrændselshandlere i Danmark ikke i orden, da det vil få store konsekvenser.

Mere "sort brænde"

- Hvis politikerne vedtager afgiften på biobrændsel, er hele branchen truet på livet. Grænsehandelen vil eksplodere og handelen med "sort brænde" vil blomstre endnu mere. Danmark går dermed glip af de indtægter, afgiften ifølge beregningerne skal bidrage med. Til gengæld må en meget stor del af virksomhederne i branchen lukke eller flytte aktiviteten uden for Danmarks grænser med det yderligere indtægtstab, det vil medføre for staten, fortæller den nyvalgte formand for brancheforeningens bestyrelse, direktør Tommy Bruus-Jensen, Dansk Brændesalg.

- Endelig vil afgiften betyde, at mange vil fyre med affaldstræ, så der skal også betales en miljømæssig pris, hvis forslaget gennemføres, fortsætter Tommy Bruus-Jensen.

Øget tryghed

Ud over kampen mod planerne om en afgift på biobrændsel vil den nystiftede brancheforening også gøre det nemmere for forbrugerne at købe brænde og træpiller. Branchen vil indføre egne standarder for kvaliteten af brænde, så forbrugerne altid ved, hvad de får leveret, når produktet er forsynet med brancheforeningens certifikat.

- Endelig har brancheforeningen også til formål at bekæmpe den omfattende sorte økonomi, der desværre florerer inden for salg af brænde og træpiller. Brancheforeningen kommer til at arbejde med et regelsæt, der skal professionalisere branchen. Samtidig vil vi aktivt bekæmpe de aktører, der i dag har for let spil og undlader at betale moms og skat. Også det skaber en urimelig konkurrenceforvridning, som vi ikke længere kan acceptere. Vi håber på et godt samarbejde med myndighederne i den forbindelse, siger Tommy Bruus-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

44 virksomheder meldte sig ind i Brancheforeningen for Biobrændselshandlere i Danmark, da den holdt stiftende generalforsamling i december. Yderligere 50 virksomheder har givet bindende tilsagn om at gå med i foreningen.