Blød skovbund, vådt vintervejr og tonstunge traktorer er en giftig cocktail, der nemt forvandler skovens frodige muld, små dyr og sarte planter til et mudret ælte af dybe hjulspor.
Imens sår træerne i skovene sig mange steder naturligt og har brug for fred for at udvikle sig fra små planter til store træer. Så også af den grund er det vigtigt, at skovbunden ikke rodes op af store maskiner.
Derfor tilbyder Naturstyrelsen nu for første gang alle sine traktorførere et kursus i at undgå voldsomme skader i jordbunden, som det kan tage naturen årtier at komme sig over.
Så nænsomt så muligt
- Kurset er udtryk for, at vi gør os stor umage med skovdriften. I statens skove arbejder vi hele tiden aktivt med at producere træ så nænsomt som muligt, så naturen ikke lider overlast, fortæller maskinkonsulent Henrik Jørgensen fra Naturstyrelsen.
Sammen med Skovskolen, som hører under Københavns Universitet, har han udviklet kurset, der som det første og eneste af sin art i Danmark instruerer traktorførere i at undgå skader i jordbunden.
Kurset sætter samtidig fokus på, at beskyttelse af skovbunden er et særskilt punkt i statsskovenes miljøcertificering med krav om, at kørsel aldrig efterlader hjulspor, der er dybere end 10 centimeter.
Bliv på sporet
Ifølge Naturstyrelsen opstår skaderne på skovbunden oftest, når traktorer slæber fældede stammer ud af skoven.
Den vigtigste lektion på kurset er derfor kunsten at udlægge diskrete spor, der som små veje mellem træerne kan koncentrere trafikken og lede traktoren ind til de fældede træer og ud igen.
En anden finte er, at man kan få et blødere tryk ved at lukke noget luft ud af dækkene. Men det er også vigtigt at vente på det rigtige vejr, inden træet køres ud af skoven, da skovbunden er mere robust, når den er tør eller frossen.
Naturstyrelsens kursus er blevet godkendt som AMU-kursus af Undervisningsministeriet. Foreløbig har 44 ud af Naturstyrelsens 50 traktorførere deltaget. Alle har bestået med eksamen.
Det private skovbrug har også mulighed for at deltage, når kurset udbydes igen i foråret 2013.