Abonnementsartikel

Forsyningsafgiften af biomasse rummer et selvskabt problem. Trods politikernes intentioner kan loven nemlig få den konsekvens, at det ikke længere vil være muligt at sanke brænde i danske skove uden at blive pålagt en afgift på rumvarme - populært omtalt som brændeovnsafgift.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er derfor ved at gøre klar til at fremsætte et nyt lovforslag i marts, som skal løse regeringens selvskabte udfordring. Men løsningen kan ende med at blive et nyt problem for Danmark og regeringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For en undtagelse for selvskovet pejsebrænde kan være konkurrenceforvridende og rumme statsstøtte. Det kan derfor ende med et nej fra Bryssel, på trods er at der er tale om en folkelig aktivitet, som vil være politisk omkostningsfuldt at afgiftsbelægge og dyr at administrere med 25.000 skovenheder.

- Jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg første gang hørte om det. Vi forsøger at få en aftale med EU-kommissionen. Vi forsøger at forklare kommissionen, at det vil få konsekvenser for den danske befolknings holdning til EU, hvis man ikke er fleksibel her, sagde Holger K. Nielsen i energi- og skatteudvalgene torsdag 17. januar.

Vil følge EU's afgørelse

Udvalgene er blevet indkaldt af Liberal Alliance, der som det eneste parti ikke var med i den oprindelige forsyningspligtafgift fra 22. marts sidste år.

Siden har Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti meddelt, at sankebrænde ikke skal omfattes af afgiften.

- Det konservative Folkeparti vil modarbejde dette (brændeovnsafgiften - red.) og vil udfordre EU og opfordrer regeringen til at gøre det samme, sagde energiordfører Mike Legarth (K).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kunne ikke forestille mig, at EU-kommissionen mener, at der skulle lægges afgift på sankebrænde. Det er der ingen andre steder i verden, så hvorfor her? Hvis kommissionen gør det, skal vi gå hårdnakket imod på samme måde som EU-bidraget, kvindekvoter og transaktionsskat, understregede Mike Legarth.

Skatteminister Holger K. Nielsen forsikrede, at regeringen vil gøre, hvad den kan for, at sankebrænde ikke bliver omfattet af den nye afgift. Han og resten af regeringen har dog tænkt sig at følge EU-kommissionens afgørelse uanset udfaldet.