Abonnementsartikel

Op mod to tredjedele af de mængder træ, der afbrændes i ovnene, er enten indkøbt sort i de danske skove eller importeret illegalt fra især Tyskland.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skat har netop modtaget en analyse fra eksperter ved Københavns Universitet, der dokumenterer, at officielle, registrerede salg af brænde fra skovene kun dækker 15 procent af danskernes brændeforbrug.

Men forbrugerundersøgelser udført for Energistyrelsen viser imidlertid, at danskerne køber 40 procent af deres brænde i skovene.

Prispres fra sort brænde

- Dette hul i statistikkerne dækker formentlig over brænde, der handles illegalt. Vi er ikke så overraskede over omfanget, siger Jan Søndergaard, direktør i Dansk Skovforening, og fortsætter:

- Fra vores medlemmer har vi længe hørt, at konkurrencen fra billigt, sort brænde er så hård, at det er særdeles vanskeligt at drive en regulær virksomhed med momsregnskab. Trods stærkt stigende energipriser har prisen på brænde været stort set uændret i 10 år. Det skyldes prispres fra sort brænde, forklarer Jan Søndergaard til Jyllands-Posten.

Skatteminister Holger K. Nielsen har varslet kontrolaktioner mod den sorte handel.