Kødædende planter er ikke for sarte sjæle. Men kan man lide gys og gru, er det fascinerende at studere de særprægede vækster og deres grumme fangstmetoder på nært hold.
- Hos de kødædende planter er nogle af bladene udviklet til fælder, som de kan bruge til at fange fluer, edderkopper og andre insekter og smådyr. På den måde har planterne tilpasset sig livet på næringsfattige voksesteder, hvor et insekt er et velkomment supplement til de sparsomme næringsstoffer i jorden, fortæller biolog og journalist Gusta Clasen fra Haveselskabet, der giver tre bud på spændende rovplanter:
Bedøver byttet med nektar
Kandebærer er en slyngplante med store, kandeformede fælder. Hos nogle arter kan kanderne blive så tunge, at de må ligge på jorden.
- Byttet lokkes til af de farvestrålende mønstre på indersiden af kanderne og en duftende nektar, som er helt uimodståelig for insekter. Nektaren indeholder bedøvende stoffer, som gør insektet så konfust, at det dratter ned i kanden, hvor det drukner i en suppe af fordøjelsesenzymer, forklarer Gusta Clasen.
I Sydøstasien har mennesker brugt væsken fra kandebærer til blandt andet øjenskylning, astmamedicin og smertelindring ved fødsler.
Glat som en rutsjebane
Hos den kødædende plante fluetrompet er bladene vokset sammen til en trompetformet tragt.
- Insekterne lokkes til af nektar, og da indersiden af tragten er meget glat, rutsjer byttet ned i bunden af tragten, og her bliver holdt fast af nogle nedadrettede hår, så det ikke kan undslippe, fortæller Gusta Clasen.
Nogle arter af fluetrompet tåler ned til 10 graders frost, og kan dyrkes udendørs i danske haver på et beskyttet sted med vinterdækning af gran. Andre fluetrompeter kan dyrkes i vindueskarmen.
Insekter fanges i klisteret
Soldug er en af de få kødædende planter, som vokser vildt i Danmark.
- Solduggens blade er dækket af hundredvis af kirtelhår, som udskiller klistrede dråber, der glimter som dug i solen. Når et insekt lander på bladene, sidder det uhjælpeligt fast som på et gammeldags fluepapir, og under kampen for at komme fri bliver det blot smurt endnu mere ind i den klæbrige masse, siger Gusta Clasen.
På Haveselskabets hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du dyrker kødædende planter. Gå ind på www.haveselskabet.dk/haps.