Abonnementsartikel

Man kan roligt sige, at solcelleejere 15 forskellige steder i Europa har fået sig en slem overraskelse, da deres tag brød ud i brand på grund af en fejl i solcellesystemet. I alle 15 tilfælde stammede solcellerne fra Holland, skriver Ingeniøren.

Nu har Sikkerhedsstyrelsen i Danmark så haft kontakt med to danske importører af de hollandske solpaneler, og importørerne har efterfølgende taget fat i deres samarbejdspartnere for at sikre, at solcellerne bliver fundet og udbedret. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen, der er en del af Erhvervs- og Vækstministeriet, på sin hjemmeside.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi tager altid europæiske notifikationer alvorligt og undersøger, om produkterne findes på det danske marked. Det er altid producenten og importørens ansvar, at et produkt er sikkert, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Fejlen ligger i samleboksen

Styrelsen skriver, at det drejer sig om mærket Multisol (type P6-48, P6-54, P6-60 og P6-66) fra fabrikatet Scheuten Solar system. På bagsiden af solcellerne sidder der en samleboks, der - som det har vist sig - kan blive overophedet og udvikle brand.

Hvis danske forbrugere har denne type solcellepaneler eller mistanke om at have denne type installeret, så anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man straks slukker for solcelleanlægget.

- Vores råd er at slukke for anlægget og kontakte forhandleren. Hvis det ikke er muligt at få kontakt med forhandleren anbefaler vi, at man tager kontakt til en autoriseret elinstallatør eller et professionelt solcellefirma, siger Mette Cramon.

Ingen registrerede brande i Danmark

Hun understreger, at der ikke har været registreret brande i danske solcelleanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i løbet af sidste år ført tilsyn med over 480 solcelleanlæg på de danske hustage. Og her var det overordnede billede, at sikkerheden med hensyn til installationerne er i orden. Samtidig risikovurderer vi løbende forskellige produkttyper på markedet og udfører markedskontrol, fortæller Mette Cramon.