Abonnementsartikel

Går du og overvejer at investere i et større solcelleanlæg med en effekt på over 6 kW, skal du være opmærksom på, at solcelleordningen netop et blevet justeret igen. Regeringen og oppositionen er nemlig blevet enige om at sænke afregningsprisen for ejere af større solcelleanlæg.

Efter den seneste ændring af solcelleordningen i slutningen af 2012 har det været sådan, at hvis et solcelleanlæg på op til 400 kW blev nettilsluttet i år, fik ejeren 130 øre/kWh i 10 år for den strøm, der blev leveres til el-nettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men fremover vil nye ejere af den slags anlæg kun få 90 øre/kWh. Og hvis anlægget bliver etableret efter 2013, kan ejerne se frem til 60 øre/kWh de første 10 år og 40 øre/kWh de efterfølgende 10 år, oplyser Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i en pressemeddelelse.

Et hul i loven

- Da vi lavede loven sidste år, var vi alle enige om loftet på de 400 kW for størrelsen af solcelleanlæggene. Der har dog vist sig at være et hul i loven, som vi nu får lukket, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R).

Han henviser til, at der de seneste måneder er opstået planer om at bygge en række meget store solcelleparker på bar mark. Ifølge ministeren er det kommercielle aktører, der står bag projekterne. De omgår loftet på 400 kW ved at dele parken op i en række mindre anlæg, som placeres ved siden af hinanden.

- Vi skal hele tiden passe på, at den grønne omstilling bliver så omkostningseffektiv som muligt. Man skal huske, at det i den sidste ende er el-forbrugerne, der skal betale regningen, siger Martin Lidegaard.

Flere undtagelser

Satsen på 130 øre/kWh gælder nu kun for solcelleanlæg, der bliver etableret på taget af bygninger. Medmindre anlægget er under 6 kW pr. husstand og er tilsluttet husstandens forbrugsinstallation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig ophæver politikerne grænsen på 400 kW. Det bliver nu derfor muligt at sælge produceret i de helt store solcelleparker, og derfor er det ikke længere aktuelt at dele parken op i en række mindre anlæg på for eksempel en mark.