Abonnementsartikel

Den farlige miljøgift PCB er så udbredt i Danmark, at op mod 62.700 danske boliger kan have niveau af PCB i indeluften, der udgør en risiko for mennesker og miljø.

Det skriver Ingeniøren på baggrund af en rapport, som konsortiet Grontmij/Cowi har udarbejdet for Energistyrelsen og Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten konkluderer, at langt størstedelen af alle boliger, kontorer, og skoler fra 1950'erne, 1960'erne og 1970'erne er inficeret af PCB.

Mellem fire og 11 procent alle danske én- og tofamilieshuse indeholder materialer med så høje koncentrationer af giften, at de overskrider sundhedsmyndighedernes aktionsværdi. For etageejendomme er det tilsvarende tal 7-18 procent, skriver Ingeniøren.

Dampene fra PCB kommer blandt andet fra fra betongulve, linoleumsgulve, vandrør og vinduer.

Forbudt siden 1977

Energistyrelsen og Miljøstyrelsen har tidligere oplyst, at PCB er mere udbredt i danske bygninger, end man tidligere har antaget.

Således blev det vurderet, at der i op til 60 skoler kan være høje niveau af PCB i indeluften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om det her: PCB i mange bygninger

PCB er en miljøgift, der i perioden 1950-1977 blev brugt i blandt andet fugemasse, maling og gulvbelægninger. Siden 1977 har det været forbudt at bruge PCB i byggematerialer. 

Hvis man udsættes for PCB i store mængder og gennem længere tid, kan der ske skader på huden og forplantningsevnen. PCB er også mistænkt for at være kræftfremkaldende.