Abonnementsartikel

I alt blev knap 5.000 gråænder aflivet og godt 15.000 rugeæg destrueret. Aflivningen blev foretaget i samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besætningsarealerne, hvor gråænderne har opholdt sig, er efterfølgende blevet rengjort og desinficeret og godkendt af Fødevarestyrelsen, så der igen kan sættes dyr ind på gården.

Da gården er delt op i to individuelle produktionsenheder, var det muligt at undlade aflivning af 17.000 fasaner, der blev holdt på et andet område. Her blev fasanerne undersøgt tre gange for fugleinfluenza. Alle gange med negativt resultat, hvilket betyder, at fasanerne nu kan sælges.

- Aflivning af fjerkræ på grund af smitte med den mindre alvorlige type fugleinfluenza er en sikkerhedsforanstaltning, man også anvender i andre EU-lande. Det er dog positivt, at vi på grund af opdelingen af gården kunne undlade aflivning af de mange, raske fasaner, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Smitten i gråandebesætningen blev opdaget i forbindelse med den rutinemæssige test af dyrene. Rutinemæssige tests tages som led i den danske handlingsplan mod fugleinfluenza.

Selvom der var tale om den mindre alvorlige type fugleinfluenza, blev gråænderne aflivet for at forebygge smittespredning og forhindre, at virus udvikler sig til en mere farlig udgave af fugleinfluenza.