Abonnementsartikel

Politikerne er i fuld gang med at udvikle nye løsninger, der skal få de danske boligejere i gang med at energirenovere.

Og potentialet for at spare på energien er enormt, mener byggeriets brancheorganisation Dansk Byggeri, der hæfter sig ved, at næsten halvdelen af de danske husstande har et energimærke, der er dårligere end et såkaldt D-mærke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge Dansk Byggeri står markedet for energirenoveringer stort set stille, og det er der en - indtil nu - overset grund til. Ifølge en ny analyse fra organisationen er der nemlig kun 10 procent af de danske husejere, der mener, at deres hus har brug for energiforbedringer.

Gevinsten ligger og venter

- Der er desværre et lidt romantisk skær over boligejernes opfattelse af deres hus' energitilstand. I hvert fald stemmer virkeligheden slet ikke overens med det reelle billede af danske huses energiforbrug, siger Mieke Bak Rasmussen, energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Han henviser til, at næsten halvdelen af de danske huse er i så dårlig stand, at de har et energiforbrug, der ligger langt over gennemsnittet. Det er huse, som har et energimærke, der svarer til et E, F eller G-mærke.

- Vi får ikke boligejerne i gang med at energirenovere, før de får øjnene op for den store gevinst, som bare ligger og venter. Så er det ikke nok, at politikerne udvikler lette pakkeløsninger. For hvis størstedelen af de danske boligejere har en opfattelse af, at deres bolig er god og sund, så har de ingen gulerod, der skal motivere dem til at lave forbedringer, argumenterer Mieke Bak Rasmussen.

Brug for et bedre overblik

Han mener, at politikerne skal synliggøre behovet for og gevinsten ved at energirenovere ude hos den enkelte boligejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Boligejerne skal oplyses om, at de har potentialet. I dag kan forbrugerne bag på elregningen se, hvordan deres elforbrug er i forhold til gennemsnittet, siger Mieke Bak Rasmussen og fortsætter:

- Men forbrugerne har brug for et samlet overblik over deres energiforbrug og deres potentiale for at spare på energien. Og de skal kunne benchmarke sig med andre boligejere ud fra eksempelvis beliggenhed eller hustype.

Om energimærkning

Bygningens energimærke viser bygningens energieffektivitet. Dette beskrives ved at indplacere bygningen på en skala fra A til G.

Skalatrin A og B svarer til energiforbruget i nyere bygninger. Eksisterende bygninger vil normalt have skalatrin C til G, med mindre de er efterisolerede på niveau med en ny bygning.