Abonnementsartikel

Moderne og traditionelle pløjediscipliner mødes, når Landbrugsmuseet på Gl. Estrup i samarbejde med Motor- og Traktor Klubben Jylland afholder pløjestævne den 22. september.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Borgmester Kirstine Bille fra Syddjurs Kommune og borgmester Jan Petersen fra Norddjurs Kommune udfordrer nemlig hinanden i en venskabelig pløjedyst, som også bliver en slags kønnenes kamp.

De er begge gået i skarp træning forud for dysten. Selv om det nok er kommunalvalget i november, der i øjeblikket fylder mest for de to borgmestre og borgmesterkandidater, er de begge opsat på at vinde disciplinen, hvor de hver især står i spidsen for et hold på fire personer.

Kirstine Bille leder kvindeholdet, der ligesom mandeholdet byder på både hestepløjer, juniorpløjer og veteranpløjer. De skal dyste i pløjningens ædle kunst, og da ingen af de to borgmestre i forvejen har større erfaring fra landbruget, er der lagt op til, at det bliver en fair og lige kamp, de mange gæster kan følge.

Udtagelse til DM

Stævnet afholdes sammen med Motor- og Traktor Klubben Jyllands udtagelsespløjning til efterårets danmarksmesterskab.

Omkring 60 pløjere med veterantraktorer med blandt andet en- og to-furede plove skal holde tungen lige i munden og trække helt lige furer på markerne ved Landbrugsmuseet Gl. Estrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved stævnet på Landbrugsmuseet konkurreres der også i en af de helt nye pløjediscipliner ? speedpløjning. Speedpløjning blev første gang vist i Danmark sidste år, hvor store traktorer, der normalt kører traktortræk, skal konkurrere om at pløje for eksempel en halv hektar jord på hurtigste tid. Den hurtigste kunne sidste år klare dette på cirka 7,5 minutter.

For at sætte de mekaniske hestekræfter lidt i perspektiv ved pløjestævnet på Landbrugsmuseet vises der også god gammeldags pløjning med firebenede hestekræfter, så der bliver noget at se på for både ung og ældre.