Der var 3.500 moderfår, 350 kalve til opfedning - og ét stort stykke jord på 700 hektar på den ejendom, som den unge landmand Mads Buch Petersen og hans kæreste Louise rejste til New Zealand for at besøge.
Formålet med rejsen var at prøve kræfter med fåreavl i et af verdens førende lande inden for eksport af fårekød og uld, og udbyttet blev stort, fortæller Mads Buch Petersen, nu hjemvendt til Danmark.
Hedeselskabet støttede turen med 10.000 kroner fra Edvard og Ane Agerholms legat, som går til flittige og dygtige bønder, der forstår at arbejde sig frem.
Inspiration
- Først og fremmest var det stort sammenlignet med danske forhold. I Danmark er der vel en håndfuld besætninger med over 1.000 moderfår, og dernede var en ejendom med 3.500 moderfår en pæn mellemstørrelse, fortæller Mads Buch Petersen, der afsluttede sin uddannelse som agrarøkonom inden afgangen til New Zealand.
- Det var en økologisk produktion, hvor dyrene blev fedet op på kløvergræs. Produktionen var ret intensiv i den forstand, at der var meget nyudlagt græs. Med hensyn til arbejdet med dyrene var der mere fokus på, at en flok fungerer, hvor man i Danmark ser mere på det enkelte individ.
De otte måneder med pasning af får i New Zealand var dermed ikke blot en stor oplevelse for det unge par. Det gav også inspiration og lyst til det videre arbejde hjemme i Danmark.
Påskelam
Mads Buch Petersen fortæller, at han er gået i gang med at udvide besætningen af får på forældrenes ejendom ved Køge. Og så er han i gang med at overveje, hvordan man eventuelt kunne opbygge en fornuftig forretning med får.
- Jeg har fundet nogle nye aftagere, der blandt andet kan afsætte kød til særlige grupper af turister. Desuden kunne det jo være godt, hvis man kunne stimulere salget af andre dele af fåret end lige lammekøllen omkring påske, forklarer han.
Mads Buch Petersen er uddannet ved Dalum Landbrugsskole, og kæresten Louise er faglært landmand og arbejder på Hjelholts uldspinderi, hvor hun passer cirka 400 moderfår.