Abonnementsartikel

Mere sort brænde. Mere grænsehandel. Mere afbrænding af urent træ. Mere CO2-udledning. Katastrofe for skovens bæredygtighed. Uhyrligt bureaukrati. Dyrere at bo på landet.

Og helt vanvittigt: Ingen netto-indtjening til staten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Facebook-fællesskabet "Stop brændeafgiften" præsenterer brændeafgiftens konsekvenser med store bogstaver - og på sådan en måde, at de fleste kan forstå det.

Den direkte og forståelige kommunikation er formentlig en af årsagerne til, at fællesskabet har haft en daglig tilgang på cirka 1.000 "venner" om dagen lige siden lanceringen den 10. september.

En anden - og nok en mere væsentlig - årsag er, at rigtig mange danskere tilsyneladende mener, at brændeafgiften er tåbelig og urimelig.

- Vi havde på fornemmelsen, at vi stod med en folkesag, og det er vi blevet bekræftet i, siger Martin Einfeldt, der er en af de folk, som står bag facebook-initiativet.

Tog en chance

Han er kommunikationschef i Dansk Skovforening og har siden opstarten styret facebooksiden sammen med andre medarbejdere fra foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er ikke kun Dansk Skovforening, der står bag "Stop brændeafgiften". Seks andre organisationer er også med i kampen mod afgiften, der blandt andet ventes at ramme skovbranchen, biobrændselsbranchen, landbruget og ganske almindelige danskere, der bor ude på landet.

- Vi har været undervejs med det i et år. Og i starten af september besluttede vi så at gå på Facebook med det fællesformål at sprede viden om konsekvenserne af brændeafgiften, fortæller Martin Einfeldt.

- Da vi gik i gang, vidste vi, at vi tog en chance. Hvis vi kun fik tusinde eller få tusinde likes, ville politikerne hurtigt kunne sige, at det ikke er en sag, der optager mange, forklarer Skovforeningens kommunikationschef, der har kunnet glæde sig over en overvældende opbakning fra danske facebook-brugere.

Om "Stop brændeafgiften"

Blev lanceret den 10. september og har siden fået over 40.000 "synes godt om"-tilkendegivelser.

Følgende syv organisationer står bag "Stop brændeafgiften":

Artiklen fortsætter efter annoncen

1) Biobrændselsforeningen

2) Dansk Skoventreprenør Forening

3) Dansk Skovforening

4) Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne

5) Danske Træindustrier

Artiklen fortsætter efter annoncen

6) HedeDanmark

7) Skovdyrkerne