Abonnementsartikel

Mandagens storm "anrettede betydelige skader i skovene", oplyser Dansk Skovforening. Men da stormen kun var på sit højeste i kort tid, er skadebilledet mindre end frygtet.

Ifølge Skovforeningen ser det ikke ud til, at der er tale om større arealer med fladefald. Men mange enkelttræer er knækket eller væltet med rod, og mange kanter, rande og nyligt tyndede bevoksninger er ramte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er det sydlige dele af landet, især Sønderjylland, hårdt ramt med knækkede træer til følge. Det gælder både løvtræ og nåletræ.

Sammenligning med 1999 og 2005

Også Skovdyrkerne og HedeDanmark hæfter sig ved, at Sønderjylland og det sydlige Fyn er hårdest ramt.

- Flere steder i et område mellem Sønderborg, Padborg, Aabenraa og Tønder meldes der om fladefald og bevoksninger med knækkede træer. Andelen af knækkede træer vurderes at være højere i forhold til stormene i 1999 og 2005, hvilket skyldes den meget kraftige vind, skriver Skovdyrkerne på sin hjemmeside.

- På Fyn er der meldinger om en del spredt fald og også enkelte små fladefald. Den foreløbige konklusion er dog, at vi ikke er på et niveau som i stormene 1999 og 2005, vurderer Skovdyrkerne.

Advarsel fra HedeDanmark

Men selv om det kunne have været værre, skal skovens gæster være særligt opmærksomme i den kommende tid, understreger HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det drejer sig ikke mindst om træer med knækkede grene i trætoppe og beskadigede rødder og træer, som er væltet eller skråner faretruende.

- Danskerne skal fortsat nyde skovene og de mange oplevelser, som de giver, men det er vigtigt at være lidt mere opmærksom på at passe på sig selv og andre, der færdes i skoven i den kommende tid, siger divisionsdirektør Steen V. Riber fra HedeDanmark

Advarslen gælder ikke kun de synlige ødelæggelser med væltede træer og knækkede grene, der endnu ikke faldet ned fra trætoppe, men især at der kan være store og små træer med beskadigede rødder, der står løst og er i fare for at vælte.