Kalvens vægt - så kort kan det siges, når Søren Røndbjerg skal forklare, hvorfor han foretrækker Charolais som krydsningsrace til sine malkekøer.
Mange landmænd krydser deres malkekvæg med Belgisk Blåhvidt eller Limousine, når der skal produceres krydsningskalve. Men ikke Søren Røndbjerg. Han mener, der er bedre vækstpotentiale at hente hos Charolais.
Kalven er længere, når den er tre-fire uger gammel. Der er rigtig gode vækstmuligheder. Tilvæksten er vigtig, og det er idéen med det hele. Mange mener, Limousine og Belgisk Blåhvid klassificerer bedre, men Charolais vejer mere, så totaløkonomien er bedre, siger den 36-årige landmand.
Søren Røndbjerg er en af Danmarks førende RDM-avlere og leverede sidste år 11 avlstyre til Kvægavlsforeningen - flere end nogen anden landmand. Han mener, en af fordelene ved Charolais er, at man ikke er afhængig af én supertyr. Han har brugt sæd fra tre forskellige tyre med lige stor succes.
Søren Røndbjerg kan desuden se en anden helt klar fordel ved Charolais. Der er stort set ingen
fødselsproblemer. Der kan en sjælden gang være en enkelt, hvor der er lidt besvær med fødslen, men vi oplever det så godt som aldrig, siger han.
Søren Røndbjerg opfordrer andre landmænd til at huske på, hvorfor man i sin tid hentede Charolais til Danmark.
- Charolais blev importeret til Danmark for at give bedre slagtedyr på Jersey. Jeg tror, man skal tænke over, hvorfor man gjorde det dengang. Man bør tænke lidt over det selv og ikke bare lytte helt ukritisk til rådgiverne, siger han.