Abonnementsartikel

Orkanen over Sønderjylland for tre uger siden har efterladt skovene i en livsfarlig tilstand. Kæmpestore væltede træer - både bøg og gran - ligger hulter til bulter på skovbunden.

Rigtig mange træer er ikke væltet helt, men har kilet sig fast i toppene på hverandre. En del af dem kan styrte tonstunge ned, hvis bare der kommer en smule vind fra den rigtige retning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi skal nok ikke forvente at kunne komme ud i skovene med entreprenørmaterialet for at få ryddet før tidligst i januar og februar næste år, lyder det fra skovfoged Torben Ravn fra Plantningsselskabet Sønderjylland A/S, der har cirka 1.400 hektar skov.

Her er der blevet stormfældet mindst et års træhugst.

Livsfarligt i Åbæk

Et kig ud i en bøgeskov i Åbæk tæt ved Aabenraa afslører, at også her ligger der masser af store bøgekæmper på skovbunden - rykket op med rode af orkanen.

Mange træer har kilet sig fast i troppen, som om de holder fast i livet. Her vil det være livsfarligt at gå skovture.

Se også en video fra skoven ved Åbæk ved at klikke her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Private skove hårdt ramt

Dansk Skovforenings seneste opdaterede vurdering af stormfaldet er i øvrigt på 470.000 kubikmeter. Det er et betydeligt højre tal end det, der i første omgang blev udmeldt. Det skyldtes, at man kun havde taget statens skove med i den oprindelige opgørelse.

Men Skovforeningen har derefter fået tallene fra de private skove med hjælp fra skovkredsenes formænd og -næstformænd samt HedeDanmark og Skovdyrkerforeningerne.

Det har resulteret i følgende opgørelse for de private og kommunale skove:

Opgørelsen

Fynske skovkreds: 140.000 kubikmeter (koncentreret på Sydfyn)

Nord- og Midtsjællands skovkreds: 100.000 kubikmeter (koncentreret i det sydlige Vestsjælland)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sydlige Jyllands skovkreds: 96.000 kubikmeter (koncentreret i sydøst)

Nordlige Jyllands skovkreds: 32.000 kubikmeter

Storstrøms skovkreds: 500 kubikmeter

Det giver 368.500 kubikmeter i de private og kommunale skove. Hertil kommer de stormfældede mængder på statens arealer, som Naturstyrelsen vurderer til 110.000 kubikmeter (heraf 80.000 kubikmeter alene i Sønderjylland).