Abonnementsartikel

Efter at stormen Bodil er løjet af, skal husejere, som er ramt af oversvømmelser, være på vagt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke altid tilstrækkeligt, at man får fjernet vandet og det ødelagte indbo. Der er ifølge Teknologisk Institut risiko for, at huset bliver ramt af skimmelsvamp efter oversvømmelserne.

- Man være omhyggelig med at rydde op efter vandmasserne. Det er ikke nok at få det synlige vand væk og så lade bygningen tørre. Det er også vigtigt at sikre mod de skjulte følgeskader, lyder advarslen i en pressemeddelelse.

- Det er meget nærliggende at tro, at når man har ryddet op og fået tørret rummet, så har man gjort, det der skal gøres. Men et er, at man får tørret bygningen - man skal også være opmærksom på, at der er stor risiko for vækst af skimmelsvamp efter en oversvømmelse, siger teamleder Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Hun forklarer, at skimmelsvamp for eksempel kan opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne.

Begrænset effekt

- Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum og lignende, der har været i berøring med vand, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste problemer med skimmelsvamp opstår ifølge Teknologisk Institut typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen. Derfor råder instituttet husejere til at være opmærksomme på problemet og tage action i tide, hvilket er senest tre-fire dage efter opfugtningen.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt. I værste fald opdager man først skimmelsvamp-angrebet, når brugerne af lokalerne reagerer på svampevæksten. De typiske gener er irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Lagdelte konstruktioner

Efter en vandskade er det derfor vigtigt at få fjernet eller åbnet alle lagdelte konstruktioner med tilstedeværelse af organisk materiale, som kan være opfugtede. Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, er det vigtigt at få professionel hjælp.

- En ekspert kan be- eller afkræfte en mistanke om skimmelsvamp - blandt andet ved prøveudtagning og efterfølgende laboratorieundersøgelser. Hvis det viser sig, at bygningen er inficeret, skal man hurtigst muligt få bestemt problemets omfang og få renset eller fjernet alle inficerede områder omhyggeligt. Ellers kan boligen i værste fald ende med at blive ubeboelig, siger Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.