Abonnementsartikel

Roskilde-Lejre - Skjoldungelandet - er den danske nations vugge med mange oldtidsminder. Og det er nu kun et spørgsmål om tid, før området får nationalparkstatus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøminister Ida Auken afventer nemlig kun den endelige officielle ansøgning fra de involverede kommuner, før hun sætter fart i udnævnelsen.

En til tilfældet dannet lokal lodsejerforening har dog ønsket mere tid til processen samt en forsikring om, at nationalparken kan nedlægges, hvis den lokale opbakning ikke længere er til stede.

Ingen restriktioner

Lodsejerforeningen er blandt andet bekymret omkring mulighederne for at regulere offentlighedens adgang til private lodsejeres arealer. Men miljøminister Ida Auken understreger, at der gælder samme lovgivning inden for som uden for en nationalpark.

- Der kommer således ikke nye restriktioner for lodsejerne ved, at deres ejendom bliver en del af en nationalpark. Mulighederne for at regulere offentlighedens adgang vil ligeledes være de samme inden for en nationalpark som udenfor, oplyser ministeren.

- Det er vigtigt at understrege, at det er frivilligt for den enkelte lodsejer i nationalparken, hvor meget man ønsker at deltage i drift og udvikling af nationalparken. Nationalparkbestyrelsen har ingen tvangsbeføjelser overfor lodsejerne i nationalparken. Nationalparkens udvikling bygger på frivillighed, inddragelse og konsensus, siger Ida Auken.