Abonnementsartikel

Byer som Varde, Struer og Lemvig ligger i det område, som fra tid til anden bliver betegnet som den rådne banan. Altså groft sagt et sted uden lyse fremtidsudsigter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i en ny undersøgelse fra den uafhængige centrum-venstre tænketank Cevea aflives betegnelsen den rådne banan. For netop de tre nævnte byer klarer sig godt, når man ser på det samlede billede af, hvordan de danske kommuner klarer sig.

I andre egne af landet, eksempelvis på Lolland, som ikke just befinder sig i superligaen i disciplinerne indkomst, beskæftigelse og sundhed, blomstrer foreningslivet til gengæld, hvilket er en af indikatorerne for borgernes deltagelse i demokratiet.

Bjarne Ibsen, professor og leder af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet siger i Kristeligt Dagblad blandt andet om Ceveas undersøgelse:

- Jeg mener, vi skal passe på, hvad vi kalder Udkantsdanmark, for der er store geografiske forskelle på de mindre øsamfund og andre tyndtbefolkede områder. Men når man bor på lang afstand af en større by, ved man, at man ikke kan tage foreningslivet for givet. Hvis det skal bestå, er man derfor nødt til at engagere sig, og denne nødvendighed er med til at gøre det ekstra meningsfuldt.

National indsats

Ceveas undersøgelse, kaldet Ulighedens Danmarkskort 2013, konkluderer, at der er grund til bekymring, idet der er så stor ulighed mellem landets 98 kommuner, at en national indsats er påkrævet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Mens nogle kommuners sociale problemer er til at overse, er der kommuner, som kæmper med en bred vifte af økonomiske, sociale, sundhedsmæssige og trivselsrelaterede problemer.

Midt imellem ligger en gruppe kommuner, der både klarer sig godt og dårligt, og derfor har rimelige uligheder for at kunne klare de sociale problemer, der trods alt er.

De kommuner, hvor det står værst til, har yderligere ofte færre ressourcer at tage af. Derfor er uligheden mellem kommunerne en reel politisk udfordring, der formentlig ikke kan løse i byrådene, men har behov for national opmærksomhed".

Læs Ceveas undersøgelse her.