Abonnementsartikel

- Ofte kan man med fordel søge professionel hjælp, hvis ens dyr tidligere har vist angst for fyrværkeri eller andre høje lyde. Desuden er det vigtigt at påbegynde tilvænningen af killinger og hvalpe, så snart man får dyrene hjem. Miljøtilvænningen bør være en naturlig del af helt unge dyrs vigtige socialisering, råder Christina Vestergaard, der på Otterup-Søndersø Dyreklinik arbejder som fagveterinærsygeplejerske med speciale i hunde- og katteadfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange pludselige forandringer i december kan være en hård belastning for hunde og katte. Især har dyrene svært ved at forholde sig til høje brag og kraftige lysglimt fra fyrværkeri.

- Nogle hunde og katte vil instinktivt reagere med frygt og måske forsøge at flygte. Det er helt naturligt, hvis ikke de er vænnet til situationen, eller hvis de tidligere har haft en ubehagelig oplevelse i en lignende situation. Går dyrene gang på gang i panik, kan det udløse varig stress og lydfobi med pludselige, voldsomme reaktioner. I værste fald overføres angsten til andre situationer, så dyret også bliver bange for tordenvejr og andre høje lyde, forklarer Christina Vestergaard. Hun anbefaler, at man derfor sørger for at tilvænne dyrene til de høje, uventede lyde.

Signalstoffer kan hjælpe

Træningen kan ifølge veterinærsygeplejersken med fordel ledsages af signalstoffer, der øger dyrenes naturlige tryghedsfølelse som for eksempel Adaptil til hunde og Feliway til katte.

- Signalstofferne frigives enten gennem et særligt halsbånd, en diffusor til stikkontakten eller en spray til tæppe eller kurv. Med den rette forberedelse kan man nytårsaften ofte nøjes med at anvende signalstoffer i stedet for receptpligtig medicin. Oplever man udpræget fyrværkeriangst eller angst for høje lyde hos sit kæledyr, bør problemet dog altid løses i samarbejde med en professionel adfærdsbehandler, råder hun.

Christina Vestergaard anbefaler, at man nytårsaften undgår truthorn, bordbomber og udklædning, der kan virke stressende og forværre angsten hos dyrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man bør ignorere fyrværkeriet og fremstå rolig. Det er vigtigt ikke at ynke dyret og dermed bekræfte, at situationen er farlig. Hvis hunden eller katten søger tryghed, må man til gengæld gerne kæle med dyret, præcis som man plejer. Man skal tænke på, at angsten er en følelse, som dyret ikke selv kan vælge til eller fra, siger veterinærsygeplejersken.

 - Ved mørkets frembrud er det en god idé at skrue op for tv'et eller velkendt musik og at afskærme for lyd og lys udefra. Samtidig bør man lukke vinduer, døre og kattelemme, så dyrene ikke forvilder sig ud og bliver endnu mere bange. Det er en god idé at give kæledyret en hule eller et rum, hvor det er vant til at opholde sig og kan føle sig i sikkerhed, forklarer Christina Vestergaard.