Abonnementsartikel

Et par års helt usædvanlige prisstigninger på minkskind er nu ovre. Kopenhagen Furs december-auktion endte som ventet med en ganske stor prisreduktion på 26 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig forblev en stor del af udbuddet usolgt, så salgsprocenten endte på kun 20. Pelsbranchens udbud og efterspørgsel er kommet ud af balance, men en markant korrektion i markedet kan på sigt meget vel bringe de danske minkavlere og Kopenhagen Fur i en styrket global position, mener Copenhagen Fur.

Udbygningen af pelsdetailsektoren i Kina har i de senere år været dynamoen i en historisk høj prisudvikling. Kæmpe pelscentre er skudt op i Kina for at tilfredsstille en voksende efterspørgsel fra forbrugerne, og i en periode har efterspørgslen været større end udbuddet. Det har naturligvis presset prisen op.

Ketchup-effekt

- Nu stiger verdensproduktionen til gengæld så meget, at der kommer så mange skind på markedet, at prisen skal ned, lyder vurderingen fra Copenhagen Fur.

- Skindproduktionen har ikke kunnet følge trop med efterspørgslen alene af den grund, at det af naturlige årsager tager tid at udvide pelsproduktionen. Man skal have de nødvendige tilladelser, farmene skal bygges, og det tager den tid, som naturen kræver, at gøre et pelsdyr klar, siger administrerende direktør Torben Nielsen, Kopenhagen Fur og tilføjer:

- Det er ligesom at få ketchup ud af en flaske. Man ryster og dunker flasken, og pludselig er der hul og ketchuppen vælter ud i alt for store mængder. Udbuddet af skind er nærmest eksploderet samtidigt med, at kapaciteten i salgsleddet ikke længere vil blive udvidet så hurtigt. Boblen brister og priserne falder markant. Og denne udvikling bliver så lige nu accelereret af den milde vinter,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk konkurrencefordel

Torben Nielsen forventer, at udviklingen vil føre til en øjeblikkelig nedgang i verdensproduktion af skind, så der igen kommer balance mellem udbud og efterspørgsel. Den danske minkproduktion bliver ramt forholdsmæssigt mindre på grund af den høje kvalitet og konkurrencedygtighed.

Det giver danske minkavlere en meget solid fordel i et faldende marked, og den danske produktion forventes at holde sig stabil - og altså endda stå med en styrket global markedsandel, når en ny balance har indfundet sig.