Abonnementsartikel

Frosne rør er irriterende og forstyrrer arbejdsrutinerne, og det kan få landmanden til at finde lighteren frem for at få rørene tøet hurtigt op. Men risikoen er, at landmanden i stedet skal tage sig af en ildebrand. Det viser erfaringen hos Topdanmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fra Topdanmark lyder rådet derfor at undgå de hurtige løsninger for at få bugt med de frosne rør, da de kan være farlige.

- Vi har set eksempler på landmænd, der har brugt brændende klude, stearinlys, ukrudtsbrændere og andre former for åben ild for at få bugt med de frosne rør. Det siger sig selv, at der er stor risiko for brand ved at bruge den slags metoder. Men desværre hører det ikke til sjældenhederne, at vi ser, at sådanne tilfælde er årsag til store gårdbrande, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Forebyggelse er det bedste middel

I stedet for at ty til hurtige og drastiske løsninger, når rørene allerede er frosset til, lyder opfordringen fra Topdanmark at forebygge mod frosne rør..

- Det er typisk de samme rør, som fryser år efter år. Derfor ved man, hvor der bør sættes ind. En løsning kan være at få en el-installatør til at montere varmekabler, som med et minimalt strømforbrug kan holde rørene frostfrie. En anden økonomisk overkommelig løsning er at montere en stophane i et område, som er frostfrit. Den kan man så lukke, når det ser ud til at blive nattefrost og tømme resten af systemet for vand. Det er en billig og effektiv forebyggelse, siger Svend-Anker Worm.

Skulle uheldet alligevel være ude, anbefaler Topdanmark at hente vand fra stuehuset til de mest kritiske formål og tilkalde en VVS-installatør til at tø de frosne rør op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan godt tage et par timer før rørene er tøet op, men til gengæld sker det uden risiko for ødelagte installationer eller nedbrændte bygninger, siger Svend-Anker Worm.

Afløb kan også fryse

Afløb og gyllerør kan også fryse, ligesom foderanlæg, møgskrabere og andet staldudstyr er udsat, når termometeret viser minusgrader. Også her er det generelt lettere og bedre at forebygge frem for at løse problemet, når det først er der.

- Brug vintermåtter og placér dem, hvor kulden kommer ind for eksempel over gødningskanaler, så reducerer man risikoen for frosne afløb, lyder rådet fra Svend-Anker Worm.